„Já pořád musím něco dělat!“ Proč je těžké odpočívat a žít, jak chceme, a ne, „jak by se mělo“

14. červenec 2020

„Jako děti jsme uměli být jen tak. Ale byli jsme oceňováni za to, co děláme,“ vysvětluje pro Balanc psycholog, psychoterapeut a lektor osobního rozvoje Michal Petr. Někdy je těžké odpočívat, nic nedělat a žít život tak, jak opravdu upřímně chceme. Jsme ovlivněni výchovou k neustálé činnosti, prospěšnosti a výkonu. Volný čas, a dokonce i odpočinek bereme jako odměnu, kterou si musíme zasloužit. 

Proč oddělujeme volný čas a povinnosti a jak se hledá cesta k životu, který opravdu sami chceme? Zastavit se a jenom tak být vyvolává nepříjemný pocit, že děláme něco špatně. Málokdy to formulujeme a řekneme sami sobě, objeví se jen špatný pocit. Vnitřní napětí, je nepříjemné, a tak jdeme radši něco dělat. Proto se třeba na meditačních retreatech nebo při sebepoznávacích pobytech ve tmě objeví témata, která dříve neměla prostor se vynořit. Nedali jsme si na sebe dostatek času, pořád se něčím zaměstnávali.

odpočinek - spánek

„Když se nenaplňujeme něčím zvenku, tak jsme sami. Spousta lidí má potíž se samotou.“ Samota je náročná a mnoho lidí neumí být sám se sebou, často k tomu ani nikdy nedostali příležitost. Téměř jakákoliv činnosti může být útěkem od sebe sama, ale zároveň můžeme být vědomě při všem, co činíme. Tedy sami se sebou. Každou chvíli si můžeme uvědomit, jak se nadechujeme a vydechujeme. Jak se cítíme ve svém těle. To můžete udělat právě teď.

„Nejdřív práce, potom zábava. Vychází to z dětství, mohli jsme si hrát, ale pak přišly povinnosti.“ Společnost je dnes tak strukturovaná, nejdřív musíme udělat to nepříjemné a pak se můžeme odměnit. Potíž je také oddělování povinností a odpočinku. Je důležité dělat věci tak, abychom při nich odpočívali. I když jsou to zdánlivě nepříjemné povinnosti. Být u sebe, i když telefonujeme nebo myjeme nádobí. Cokoliv, co děláme, nás může bavit. I když učit se tomu je těžké.

Psycholog, terapeut a lektor Michal Petr

„Je důležité zpochybnit spoustu představ, které máme. Třeba představa, že jsem dobrý člověk, jen když vydělám hodně peněz.“ Odpočinek, koníčky, volný čas ale nejsou za odměnu. Jsou nutné k vlastnímu dlouhodobému udržitelnému fungování. Auto bychom také měli servisovat průběžně, a ne jen když nám dobře slouží a jezdí. Pokud budeme péči zanedbávat, něco se porouchá. Je dobré podívat se na motivaci pro odpočinek i pro celý život.

Pusťte si celý Balanc o umění odpočívat, užít si volný čas a nicnedělání.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.