Jak být rok v covidu dobrým rodičem? „Naše rady a doporučení přestávají fungovat,“ říká psycholožka

17. březen 2021

„Situace dětí je roztříštěná. Tam, kde se rodičům daří fungovat, jsou děti na tom celkem dobře. Na druhé straně máme rodiny, ve kterých jsou obrovské problémy. A já už jsem alergická na obecná doporučení a rady,“ říká Leona Jochmannová, klinická psycholožka a přední česká odbornice na dětská traumata.

Rozhovor s Leonou Jochmannovou se v Houpačkách opakuje přesně po roce. Změnilo se podle ní úplně všechno a každá rada je teď drahá. Chronický stav je vždycky závažnější a má i závažnější důsledky.

„Pozice oběti, ve které se nacházíme, se dá vydržet krátkodobě. Pokud ale nemáme jasnou perspektivu ani možnost ovlivnit, co se děje, spouští se v našem organismu závažný stres. Je potřeba napětí ventilovat, aspoň na chvíli. To může být procházka kolem bloku i nádech u otevřeného okna. Ale pro rodiče v současném stresu to jsou hodně slabá doporučení,“ říká Jochmannová.

Čtěte také

Psycholožka upozorňuje na to, že se v rodinách stupňuje frustrace. A to nejen tam, kde už se násilí objevovalo před covidem. „Jsem i v běžných situacích na ulici svědkem obrovského nárůstu agresivity. A z praxe víme, že se násilí objevuje i v rodinách, které ho nikdy předtím řešit nemusely,“ dodává psycholožka.

„Běžné rady a doporučení přestávají fungovat. Ale přesto, vzpomeňme si na to, co nám před pandemií dělalo dobře. Pomáhá samota, dělení se o péči o děti, svižná procházka, trávení času s dětmi, propojení se širší rodinou přes online prostor. Sociální kontakt dává pocit bezpečí,“ vyjmenovává psycholožka.

„Uvědomme si, že to jednou skončí, to je prostě fakt,“ říká odbornice na dětská traumata Leona Jochmannová. Poslechněte si rozhovor, ve kterém hodnotíme rok s covidem optikou rodičů a dětí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka