Jak má vypadat boží království na tomto světě? Odpovědi hledala i ruská filozofie

23. prosinec 2019

Fjodor Michajlovič Dostojevskij, Lev Nikolajevič Tolstoj, Nikolaj Berďajev, Vladimir Iljič Lenin. Toto je pouze krátký výčet ruských spisovatelů a filozofů, které zná celý svět. V Hergot!u jsme o ruské filozofii a jejím vztahu k náboženství mluvili s Jakubem Múčkou z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Hned na začátku si objasníme otázku, zda vůbec existuje něco jako ruská filozofie. Ruští autoři totiž psali především o své vlasti, o národní identitě či úloze Ruska ve světové politice, nikoli o klasických filozofických tématech. Podle Jakuba Múčky však existuje určitá historická kapitola či tradice, kterou lze jakožto filozofii chápat. Nehovoří totiž pouze o ruském kontextu, ale má ambici na univerzální platnost. Chce jednoduše promlouvat k celému světu a nabídnout tak řešení globálních problémů. Touto kapitolou je především myšlení 19. století, které kulminuje s ruskou revolucí v roce 1917. Právě ji můžeme podle Múčky vnímat jako jeden z možných výstupů tohoto historického příběhu.

Čtěte také

Jestli však chceme pochopit, kde a jak se ruská filozofie zrodila, musíme se podívat víc do historie země. Carské Rusko bylo velmi autoritářským režimem, kde obyčejní lidé platili za „otroky půdy“. „Právě v těchto podmínkách roste ruská filozofie – z řad ruské inteligence, jejímž hlavním motivem je pomoc těmto lidem a jejich osvobození,“ říká Múčka.

Ruští filozofové pak začínají hledat odpovědi na otázky, jak budovat jiný svět, kde nebude vztah pána a raba, kde člověk nebude odcizený šlechticům či později kapitalistům a kde bude žít v harmonii a bratrství. Autoři hledají cestu k lidské svobodě a důstojnosti, přičemž se ptají: „Je člověk v nitru dobrou či špatnou bytostí?“

„Většina ruských filozofických revolucionářů vychází z dobového materialismu francouzského a německého socialismu. Filozofové mají neustále před sebou hodnotu jednotlivé lidské osoby, toho prostého mužika, tomu chtějí vytvořit nový socialismus, svým způsobem boží království v tomto světě,“ přibližuje Múčka cíle ruského filozofického zkoumání v souvislosti s náboženstvím.

Jak má vypadat boží království na tomto světě? A jak definuje Dostojevskij člověka? Pokud chcete vědět víc, poslechněte si celý Hergot!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.