Jak pracoval nejvýkonnější poválečný architekt? Sto let od narození Karla Pragera

23. srpen 2023

Architekt Karel Prager změnil podobu centra Prahy i dalších míst. Jsou jeho stavby smělé, nebo arogantní? A jaký byl on? Letos by se dožil právě sta let, a tak na něj v Bourání vzpomínal jeho kolega Zbyšek Stýblo.

Architekt Zbyšek Stýblo nastoupil do ateliéru Karla Pragera v roce 1977, když mu bylo pětadvacet. Spolupracoval s ním až do roku 2001, kdy Karel Prager zemřel. Bylo to náhlé: „Odjel na oběd v plné síle. Dojel domů do Braníka, najedl se, dal si odpočinek po jídle a už se z něj neprobral. Byl to šok,“ vzpomíná Zbyšek Stýblo.

Mluvili jsme o Pragerových stavbách – nejznámější je Nová scéna Národního divadla, Federální shromáždění anebo Sdružení projektových ateliérů, kde dnes sídlí Centrum architektury a městského plánování CAMP. Takové stavby by v historickém centru dnes stěží někdo povolil: „Samozřejmě brutalistická architektura je svoje a silná, takže se do města tlačila trochu víc.“ Byly stavby 60. let arogantní? Anebo se my až moc bojíme?

Velín zdymadla v Praze a kanál Račice u Roudnice nad Labem od architektů Zbyška Stýbla, Jana Loudy a Martina Kulíka (Lotech)

Architekt Zbyšek Stýblo a jeho kolegové Jan Louda a Martin Kulík  ovšem tvořili také v rámci společné platformy Lotech. Projektovali neobvyklé stavby, které v něčem přípomínaly mezinárodní styl high tech a jeho strojovou estetiku. Ale tak nějak jinak. „Dělali jsme to z našich prostředků, a tady se high tech dělat nedá,“ vzpomíná Zbyšek Stýblo. Vzniklo ale několik unikátních staveb – třeba skicentrum v Harrachově či veslařský kanál v Račicích. Kde je možné tyto stavby vidět a proč měli architekti rádi žlutou? A jak používali materiály určené původně na stavbu sil?

Co byl lo-tech? Architekt Zbyšek Stýblo vzpomíná, jak v 80.a 90. letech tvořili stavby, které vypadaly jako stroje.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.