Jak se od dob Člověče, nezlob se! změnila pravidla? Deskovky můžete hrát, i když nemáte kamarády

17. únor 2023

Jarda, Lukáš a Šárka tentokrát ve studiu přivítali svého kolegu, moderátora Wavu, miláčka posluchačského publika a milovníka deskových her všeho druhu, Jardu Petříka. Ten si s Jardou-nehostem zanotoval ohledně módních trendů i stálic na stolním poli a Lukáše se Šárkou se společně pokusili přesvědčit, že jsou deskové hry zábava.

Lukáš si postěžoval, že na hraní deskových her potřebuje stejně naladěné přátele, Šárka zase nezvládá zdlouhavé vysvětlování pravidel, bez kterého to nejde. Jardové se pokusili oba vyvést z omylu – Jarda-host přispěchal s tipy na hry, které se dají hrát sólo anebo ve dvou, Jarda-nehost zase s doporučením, jak i ty nejnáročnější deskoherní zážitky vysvětlit do půl hodiny. Na druhou stranu nejvíc zbožňuje Twilight Imperium, které sice disponuje obrovskou znovuhratelností, ale jedna partie zabere klidně celý den.

Jarda Petřík aka Dj Koxoy

Společně pak zabrousili do kategorizace deskových her, které se zdaleka nedělí jen podle počtu hráčů nebo dle propriet, se kterými se hraje. Jarda Petřík osvětlil třeba pojmy euro a Ameritrash – v prvním typu se hodně počítá a prakticky v něm nefiguruje náhoda, ten druhý sází na silný příběh, interakci mezi hráči a složitější pravidla se spoustou výjimek. Moderní hry ale často oba dříve oddělené žánry kombinují. Jedním z nejoblíbenějších současných trendů je postava záškodníka, který naoko spolupracuje se zbytkem skupiny, zatímco potají hraje podle odlišných pravidel proti nim. Ze současné produkce si ale vybere téměř každý, ať už má na hraní celý den, nebo jen půl hodiny, obří stůl nebo kupé ve vlaku, miluje figurky, žetonky, kartičky, náhodu či matematiku.

Co jsou to dvojkovky a proč se vyplatí přežvýkat stostránková pravidla? Jak s hraním deskovek začít, když jste s nimi skončili u Kloboučku hop? Poslechněte si celý díl Questu o stolních hrách s Jardou Petříkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.