Jak se šplhá za vzděláním aneb Když vás učí v Himalájích

18. listopad 2011

Pokud patříte mezi milovníky hor, určitě jste někdy zatoužili vyrazit do hor všech hor – do Himalájí. Právě tam se vydalo páteční Universum Radia Wave, a protože to je pořad o vzdělání, tak nejen zlézalo osmitisícovky a šlapalo tracky, ale zjišťovalo, jak je to tam s výukou. Universum se v pátek věnovalo sluneční škole v Kargyaku.

Hostem u „universálního“ mikrofonu byl Honza Tilinger, který před pár lety navrhnul a potom také vybudoval školu ve výšce 4 200 metrů nad mořem v oblasti zvané Kargyak v severoindickém státu Džammú a Kašmír.

Škola dostala označení sluneční, protože její provoz zajišťují solární panely. Do téhle vysoce exotické a také dost nepřístupné oblasti vysílá Surya, tedy sdružení, kterým Honza Tilinger projekt zaštítil, každé 4 měsíce své zástupce – učitele a „manažera“. Můžete se jimi stát taky – a jak, to si poslechněte sami v záznamu rozhovoru.

Tam se třeba také dozvíte, jak školu podpořit, pokud nejste natolik dobrodružné povahy, abyste se na půl roku sbalili a vyrazili učit do Himalájí, nebo informace o Slunečním turné.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.