Jak se žije v domě širokém jen 2,5 metru? Skoro nikdo to nedá, říká architekt Petr Stolín

29. červenec 2021

Architekti Petr Stolín a Alena Mičeková žijí v minimalistickém domě a ve druhém, stejném, pracují. Za svoje Zen-Houses dostali před pěti lety Českou cenu za architekturu a teď je přenesli do výstavní síně. Jak se vystavuje vlastní bydlení?

Mičeková a Stolín spolu pracují a žijí, což prý zvládají bezkolizně. Jaké je však pro Alenu pracovat pod značkou svého partnera? Prý šlo o společné rozhodnutí. „Pro mě je to velmi bezpečná pozice,“ říká Mičeková.

S architekty jsme nejdřív mluvili o jejich životě v domě o rozměrech 2,5 na 12 metrů. Co se tam vejde a co už ne? A je takové bydlení pohodlné? „Pohodlí je relativní. Někdo chce lenošit na sedačce a koukat na velkou televizi, ale my to nepotřebujeme,“ říká Stolín. V současné době je po minimalistickém bydlení poptávka, není to ale rozhodně cesta pro každého. „Když někdo vidí pokoj široký 2,5 metru, většinou to nedá,“ dodává.

Architekti přemýšleli, jak přiblížit život v Zen-Houses na výstavě, kterou hostí Dům umění v Českých Budějovicích a je k vidění do konce srpna. Nakonec sem umístili velkoplošná videa, na nichž je divák v domě vlastně s nimi. „Je to až trochu voyeurské,“ popisuje Mičeková.

Dostali jsme se ale také k mateřské škole v jejich domovském Liberci. Padají děti ze schodů? A jak funguje fasáda z laminátu? I to se dozvíte v rozhovoru.

Z výstavy Petr Stolín Architekt v Domě umění v Českých Budějovicích

Jak Alenu Mičekovou a Petra Stolína inspirovalo Japonsko? Co pro ně znamená pohodlí? A jak jejich práci přijímají lidé v Liberci? Poslechněte si Bourání!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.