Jaká nádraží stojí za návštěvu, pokud se zajímáte o bruselský styl nebo vetřelce a volavky?

20. leden 2015

Havířov, Bystřice pod Hostýnem, Cheb, Kralupy nad Vltavou a Pardubice. Místní nádražní budovy potěší všechny příznivce bruselského stylu, uměleckých projevů ve veřejném prostoru, brutalismu a poválečného funkcionalismu. Přečtěte si tipy, jaká nádraží stojí za návštěvu.

Brno-Chrlice je údajně nejkrásnější nádraží roku 2014. Aspoň tak to vyšlo v anketě, ve které lidé hlasují pro nejhezčí nádražní budovy. Rozhoduje samozřejmě většinou to, zda je nádraží čisté a upravené, nikoliv to, jakou má atmosféru nebo architektonickou hodnotu. Jirka Krejčík, který dlouhodobě mapuje pro web vagus.cz železniční nádražky, má ale trochu jiné tipy: „V poslední době mě hodně zaujalo nádraží v Bystřici pod Hostýnem. V něčem trochu připomíná o dost známější nádraží v Havířově, ale je o dost menší. Je to taková kostka z betonu, skla a hliníkových profilů. Nádražní budovu v Bystřici pod Hostýnem sice nenechal nikdo zchátrat, zároveň tady ale neproběhly žádné větší úpravy, takže je budova zakonzervovaná a potěší všechny fanoušky tohoto typu architektury.“

Příznivce takzvané bruselské architektury by kromě nádraží v Havířově a v Bystřici pod Hostýnem mohla potěšit návštěva nádraží v Chebu, které se veřejnosti otevřelo v roce 1970. Fanoušky uměleckých děl ve veřejném prostoru by podle slov Jiřího Krejčíka mohla potěšit návštěva nádraží v Kralupech nad Vltavou.

03143464.jpeg

Čtěte také

Skutečným architektonickým skvostem mezi nádražními budovami je hlavní nádraží v Pardubicích. Budova postavená v 50. letech ve stylu poválečného funkcionalismu je památkově chráněná a má dodnes zachované původní interiéry včetně mozaikové výzdoby. Bohužel pro potřeby dnešní moderní dopravy je celá řada nádraží dnes už naddimenzovaná a energeticky náročná.

O tom, že architektonicky hodnotné nádražní budovy ale v dnešní době mají dost příznivců, vypovídají i dva případy z poslední doby, kdy se podařilo (aspoň zatím to tak vypadá) zachránit nádraží v Havířově a budovu Nákladového nádraží v Praze na Žižkově.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.