Jakou módu má letos smysl dělat? Pandemický fashion week říká, že romantickou a udržitelnou

11. září 2020

Mercedes-Benz Prague Fashion Week byl jednou z prvních velkých akcí, které se na jaře zrušily kvůli šíření covidu. Podzimní edice se už uskutečnila, i když s povinnými rouškami, několika krizovými plány a bez hostů ze zahraničních médií. Čeští návrháři předvedli na nejprestižnější české módní události povzbudivou, romantickou a udržitelnou módu.

„Během karantény jsem vnímal, jak se vracíme k přírodě. Trochu mi to připomíná dobu romantismu. I pro mě osobně se něco změnilo. Dřív když jsem měl jet na chalupu s rodiči, byl jsem z toho spíš rozčílený. Ale teď je to jinak.“ Show Jana Černého byla pod otevřeným nebem, na břehu Veslařského ostrova. Návštěvníci ji tak mohli sledovat bez roušek, spontánně usazení, kde chtěli na polorozpadlých starých kamenných stupních zarostlých trávou.

Ostatní přehlídky měly úplně jiný ráz. Probíhaly uvnitř elegantního prostoru bývalého kláštera Gabriel Loci, ve kterém museli mít všichni kromě modelek vždy nasazené roušky.

I tady se v řadě kolekcí objevily motivy přírody, zahradničení a pohádkové romantiky. „Chtěla jsem pro lidi vytvořit něco pozitivního, povzbudivého,“ říká mladá návrhářka Natálie Dufková, která vsadila na kombinaci romantiky a udržitelnosti. Kolekce velkých večerních šatů s volány a mašlemi je ušitá ze starých damaškových látek z dědictví po babičce. „Ráda bych je nabídla formou pronájmu, u velkých plesových šatů mi to přijde vhodné, mají pak delší život a více se unosí,“ říká Natálie, která za měsíc diplomuje na pražské UMPRUM. Pak už se chce naplno věnovat vlastní značce Naniche.

Performance značky NAUT patřila k nejzajímavějším momentům MBPFW

Motivy přírody a zahradničení byly výrazné v extravagantní kolekci Sklizeň od Dominiky Kozákové. Lásku k pokojovým rostlinám demonstrovala něžná a snadno nositelná dámská móda od značky Tique, která zaujala mimo jiné tím, že na molo poslala několik modelek s dioptrickými brýlemi.

Dominika Kozáková představila kolekci Sklizeň inspirovanou zahradničením

Ohleduplnost k přírodě a různorodý casting modelek a modelů je zásadní pro návrháře Jiřího Kalfaře, který si za skvěle ušitou kolekci dámské a pánské módy vychutnal aplaus publika ve stoje. Nadšení vzbudila také prezentace značky ODIVI. Designérka Iva Burkertová představila modely ušité pro konkrétní lidi, vytvořené ze starých sekáčových sak a bižuterie po pradědečkovi.

Poslechněte si reportáž o módě českých návrhářů z pandemického fashion weeku.

Přehlídka Jana Černého na MBPFW
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.