Jan Durina o fotografii a hudbě, Nastassia Aleinikava o špercích a optice

23. listopad 2013

Jan Durina je jedním z nejvýraznějších slovenských fotografů. Ať už fotí módu (Esha, Ima Mad), hudebníky (Xiu Xiu, Fiordmoss, Pantha du Prince), nebo pracuje na svých uměleckých sériích, jeho vizuální jazyk jasně poznáte. Emoce, napětí a existenční úzkosti vyjadřuje dynamickým pohybem lidských těl v divoké přírodě. Druhý rozhovor tohoto dílu Modeschau patří designérce Nastassie Aleinikavě, která je čerstvě nominovaná na Czech Grand Design v kategorii Objev roku.

Jan Durina o fotografii a hudbě
Jan Durina fotí syrový vnitřní život v nádherných barokních kompozicích. Jeho záběry připomínají dokumentaci umělecké performance Hieronyma Bosche a Larse Von Triera ve slovenských horách. Zachycují podivné znepokojující rituály, ve kterých jsou hlavními výrazovými prostředky divoká příroda a dynamický pohyb lidského těla v jeho nahé přirozenosti. K fotografii se Jan dostal oklikou přes studium módního designu a právě móda a hudba jsou další dvě oblasti, které se jeho prací prolínají. Je propojený s uměleckou scénou kolem jmen jako Fiordmoss, Esha nebo Ima Mad (polští návrháři, které brzy v Praze představí Cut Club), fotil Dikolson, Xiu Xiu nebo Pantha Du Prince.

Hudba pro Jana Durinu navíc nedávno přerostla z roviny inspirace do nového prostředku vyjádření. V hudebním sólo projektu For You Katrina se zároveň vrací i k módě, ve formě excentrických masek a kostýmů. V roce 2011 absolvoval Fakultu umění TU v Košicích, ateliér Nových médií a jeden rok strávil na Academy of Fine Arts v Krakově (2009, 2010). Vystavoval na Slovensku, v Česku i v zahraničí a jeho fotografie se objevují respektovaných zahraničních magazínech (Playground Magazine, If You Leave, ART- Magazin, GLAMCULT, Fakehead, Nerve.com, BLINK a další). V příštím roce by měl ukončit magisterské studium oboru intermédia na bratislavské VŠVU a jeho diplomovou práci si určitě nenecháme ujít.

03013055.jpeg

Nastassia Aleinikava: Sladké šperky a kočičí brýle
Nastassia je autorkou řady výjimečných šperků, ale ráda zkouší i další oblasti designu. Před dvěma roky třeba překvapila sadou nářadí pro domácí zahradničení a letos ukončila studium na UMPRUM kolekcí brýlí s názvem Moje optika. Její práci jasně rozeznáte podle romantického nádechu a specifické hravosti. Její šperky jsou sladké a roztomilé, a přitom nepůsobí bezduchým dojmem líbivého kýče. Jsou inspirativní a zajímavé pro řadu českých návrhářů, k doplnění svých kolekcí ji oslovil třeba Martin Havel (Overground), Hana Zárubová (Work In Progress II.) nebo Miro Sabo (Dívka s perlou). Se svými rodinnými řády byla v letošním roce součástí výstavy Křehký Biedermeier, která se kromě českého Mikulova a Designbloku představila i na vídeňském Design Weeku a v londýnské Mint Gallery. V rozhovoru se mimo jiné dozvíte o kolekci Bow and Pearl, kterou Nastassia Aleinikava premiérově představí na mezinárodním festivalu současného designu designSUPERMARKET (www.designsupermarket.cz), který proběhne od 4. do 12. prosince v Kafkově domě v Praze.

03013010.jpeg

Playlist:
Gardens & Villa – Bullet Train (Secretly Canadian)
Xiu Xiu – Stupid in the Dark (Polyvinyl)
Pantha Du Prince – The Splendour (Rough Trade)
Fiordmoss – Maud (uns.)
For You Katrina – IF-U (uns.)
Dikolson – Mercury (Minority Records)
Hiss Golden Messenger – Bad Debt (Paradise of Bachelors)
Grizzly Bear – Will Calls, Diplo Remix (Warp)
Fast Times – Bodytalk (100% Silk )
Vincent Nice – Public Indecency (uns.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka