Jan Kašpar, Obelisk of Light: Tradiční písňová struktura už mě nebaví, nechávám se omámit ambientem

9. srpen 2018

Drone a ambient v pravé poledne – Jan Kašpar představil ve studiu Radia Wave svou abstraktní tvorbu coby Obelisk of Light. Speciální Radio Wave Studio Session se uskutečnila v rámci vysílání věnovaného čtyřiceti letům od vydání alba Briana Ena s názvem Ambient 1: Music for Airports.

„Prvotním zdrojem signálu je kytara, jejíž zvuk putuje přes různé granulátory, načež ho následně naživo přetvářím a modifikuju,“ vysvětluje Jan Kašpar základní princip svého hraní pod aliasem Obelisk of Light. „Baví mě ta abstrakce a neuchopitelnost, že se to vždycky může nějakým nečekaným způsobem zvrtnout.“

Písně o klasické struktuře sloka–refrén, sloka–refrén už prakticky neposlouchá. „Radši se nechávám unášet a omámit ambientem, ke kterému jsem paradoxně našel cestu až se vznikem mého sólového projektu,“ přiznává Kašpar s tím, že dříve poslouchal například Earth, experimentální neofolkaře Date Palms, případně drone legendy Stars of The Lid. „K současnému ambientu jsem se v podstatě dostal až díky tomu, když mi někdo řekl, že moje tvorba zní jako tohle nebo tamto zahraniční jméno.“ Aktuálně ho nejvíc baví produkce britského labelu Subtext, dánského kazetového vydavatelství Posh Isolation nebo značky Quantum Natives.

Novou desku coby Obelisk of Light by Jan Kašpar rád vydal na podzim letošního roku. „Víc mě baví živé hraní, nejsem typ, který si sedne doma a skládá. Daleko radši jsem, když mě někdo pozve někam hrát a já si něco připravím, protože mám konkrétní termín. To je pro mě hybný motor,“ vysvětluje dlouhou pauzu od posledního releasu, který se s největší pravděpodobností dočká následovníka letos v říjnu.

Poslechněte si celý rozhovor a také koncert, který Jan Kašpar coby Obelisk of Light odehrál ve studiu Radia Wave.

Jan Kašpar aka Obelisk of Light

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.