Jde nám o angažovaný buddhismus, říká redaktor časopisu Svět Dharmy Ondřej Sýkora

23. říjen 2023

„Jsme na jedné lodi Buddhovy dharmy, pojďme si pomáhat navzájem!“ hlásí internetové stránky tištěného periodika Svět Dharmy, které začalo vycházet na jaře minulého roku. Co je touto poeticky vyjádřenou výzvou konkrétně míněno a jak se daří vytčený cíl plnit přišel do pořadu Hergot! říci redaktor časopisu Ondřej Sýkora.

Založení časopisu předcházely snahy Maxe Ščura, jednoho ze spoluzakladatelů Světa Dharmy, zavést mezi ekologické aktivisty z organizace Extinction Rebellion meditační sezení. „To bylo podhoubí nápadu, že by tady mohl vycházet časopis, který by témata angažovanýho, sociálně uvědomělýho, radikálnějšího buddhismu rozváděl,“ říká Ondřej a dodává: „Nás na buddhismu nezajímá to, co je všem jeho směrům a školám společný, ale to, čím se vztahují k současný společenský situaci.“

Zajímá vás, o jaká témata se konkrétně jedná? Jaký je vztah takového pojetí buddhismu k politickému postoji? Co Ondřeje na buddhismu nejvíce zajímá a jak se k němu dostal? Pusťte si záznam rozhovoru!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.