Je to, jako kdyby část Ukrajiny byla tady, říká o pomoci uprchlíkům sociální pracovnice

11. březen 2022

S Yulií Kirakovjanovou jsem se poprvé setkala při natáčení reportáže o sociální službě Beztíže. Natáčely jsme v obchodním centru Flora, kde jako terénní pracovnice pomáhala dětem a mladým lidem. Oslovila jsem ji také při natáčení reportáže o ukrajinských Vánocích v rámci série Jiné Vánoce. Tentokrát se potkáváme v mnohem smutnější atmosféře. Yuliia pochází z Ukrajiny.

Díky znalosti ukrajinštiny, češtiny i ruštiny pomáhá s programem, který Dům dětí a mládeže Praha 3 – Ulita, pod nějž spadá i sociální služba Beztíže, připravil pro děti a mladé lidi, kteří museli uprchnout z Ukrajiny před válkou.

„Je to, jako kdyby část Ukrajiny byla tady. Jsem Ukrajinka a skoro celý život jsem bydlela na Ukrajině. Děti i rodiče potřebují podporu a já cítím, že jim to můžu dát. Naplňuje mě to jako Ukrajinku i jako sociální pracovnici,“ dodává Yuliia.

Poslechněte si rozhovor s Yulií Kirakovjanovou o tom, jak se zapojila v pomoci lidem, kteří prchají před válkou na Ukrajině, jak je na tom její rodina a co jí přináší pomoc lidem z Ukrajiny.

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.