Je to jako začít malovat obraz, který ostatní dotvoří, říkají o své hudbě Russian Circles

10. říjen 2024

Mike, Dave a Brian. Tato tři jména stojí za chicagskou kapelou Russian Circles, která nyní startuje své již patnácté evropské turné. Všichni tři se (trochu neplánovaně) nakonec objevili v našem studiu. I tentokrát si totiž Russian Circles jako svou základnu před turné zvolili právě Prahu, a jelikož to bylo shodou okolností právě v úterý, mohli jsme s našimi vzácnými hosty odvysílat Modeláře živě. Tématem rozhovoru logicky bylo třeba cestování s kapelou.

Russian Circles se rozpovídali o kulturních rozdílech, emocích v hudbě nebo třeba o pestrosti fanoušků nejen na koncertech. K posledně zmíněnému kytarista Mike Sullivan s úsměvem dodává, že má někdy na koncertech pocit, jako by se ocitl na letišti, protože právě tam můžete narazit na na první pohled stejně různorodý a nesourodý dav. Bubeník Dave Turncrantz dodává, že jemu osobně dělá velkou radost i to, že mnohdy přijdou na koncert i rodiče se svými dětmi. To je pro něj důkaz, že hudba Russian Circles oslovuje i mladou generaci, což vnímá jako důležité.

Podobně důležitý je pro Russian Circles pocit z opravdu svobodné tvorby, kde každý člen dostává svůj prostor na hudební vyjádření a skladby jsou společným dílem. Jejich vznik přirovnává Mike k malování obrazu, jen ústřední motiv tvoří kytarový riff, který pak jeho spoluhráči a přátelé pomáhají dotvořit do finální podoby. Téma přátelství se ostatně táhne jako červená nit celým rozhovorem, ať už jde o to, s jakými kapelami jezdí Russian Circles na turné nebo jakým týmem se obklopují a v neposlední řadě o to, že vnímají kapelu jako bezpečný prostor, kde mohou sdílet i velmi osobní věci.

Možná právě proto má jejich hudba takovou sílu, o čemž se můžete přesvědčit naživo v sobotu 12. října v prostoru ARCHA+.

Co se stalo, když Miku Sullivanovi přestal na turné s Tool fungovat kytarový aparát? A za co jsou Russian Circles vděční svým DIY kořenům? Dozvíte se při poslechu celého dílu Modelářů!

autor: Banán
Spustit audio

Související