„Je to zbytečná potravina,“ shodují se ti, kteří žijí bez cukru

22. srpen 2016
Přes čáru

Vánoční tradice, to je, co se týče jídelníčku, především kapr a cukroví. Ale ne pro každého. V posledních letech se na poli výživy vedou diskuse o cukru, z nichž rafinovaný cukr vychází jako poražený. „Je to zbytečná potravina,“ shodují se Pavel Houdek a Lenka Nováková, kteří se ho rozhodli ze svého jídelníčku vyloučit. Přesto najdeme cukr ve složení velké většiny výrobků, včetně těch spadajících do „racionální a zdravé stravy“.

Proč je cukr ve všem a co jedí ti, kteří se rozhodli ho z jídelníčku úplně vyloučit? „Rozhodnutí přišlo s těhotenstvím,“ říká Lenka Nováková, veganka, která se rozhodla přivést svoji dceru do světa, ve kterém neexistuje rafinovaný cukr. Její snahou ani nebylo cukr do důsledku nahrazovat, spíš se naučit vnímat přirozeně sladkou chuť základních potravin. Dnes už považuje za sladký i oves a koláče „doslazuje“ jablky a datlovým sirupem. „Támhle na polici máme kilo bílého cukru, pro návštěvy. Ale žádná si o něj ještě neodvážila říct.“

Čtěte také

Bez cukru žije dva roky. Pavel Houdek přestal jíst cukr až na několikátý pokus, bylo to jeho novoroční předsevzetí. „Ani jsem nevěděl, že přestanu napořád, chtěl jsem to prostě zkusit. Mám silnou vůli, ale žít bez cukru se mi nedařilo. Díky tomu jsem si uvědomil, že je to droga. Tvrdá droga, kterou už nechci brát.“ Dnes žije bez cukru asi sedm let. A nejen bez něj, je také straight edge vegan. „Člověk musí jít zpět k základním potravinám, a to absolutně. Dneska se i maso nakládá do cukerného roztoku, aby lidem chutnalo. Navíc když jíš někde venku, tak jistotu, že tam nebude cukr, nikdy nezískáš.“

03538838.jpeg

Cukr je levný a je za ním velká lobby, cukrovarnictví je jedním z mála stále fungujících průmyslových odvětví. Svádět boj s cukrem je na dlouhé lokty. Přesto se o to někteří pokouší.

Poslechněte si, jaké to je.

autor: Martina Malinová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.