Jedno video stojí i 100 hodin práce, říká Jirka, který vysvětluje věci

5. září 2022

Jirka vysvětluje věci je informativní internetový videopořad Jiřího Burýška. Datový novinář je taky tvůrcem webu Bezfaulu.net, který se věnuje argumentačním faulům. Za svou práci byl dvakrát nominován na Křišťálovou lupu a loni získal spolu s Jankem Rubešem a Honzou Mikulkou Novinářskou cenu nadace OSF za nejlepší analyticko-investigativní příspěvek.

„Ve veřejné debatě jsou argumentační fauly naprosto běžná věc. I proto jsme náš web s kolegou Emilem Svobodou udělali hravou formou,“ vysvětluje Jiří Burýšek důvod založení serveru Bezfaulu.net, který se věnuje argumentačním faulům a kognitivním zkreslením. Humornou formou tyto situace web ilustruje pomocí žebříčku politických činitelů a veřejně známých osobností, kteří se jednoho z prohřešků dopustili.

Momentálně je ale Burýšek nejvíc aktivní na YouTubu. „Zpracovávám společenské fenomény, které mě zaujaly, následně o nich vytvořím video. Snažím se, aby má videa kromě informativního účelu vyprávěla i příběh,“ říká o svém projektu s názvem Jirka vysvětluje věci, který má víc než 160 tisíc odběratelů. Sám ale dodává, že jedno video mu často zabere i 100 hodin práce.

Jaká je podle Burýška budoucnost české žurnalistiky? Poslechněte si celý rozhovor, ve kterém Jirka tyhle věci vysvětlí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.