Podvod je svým způsobem kouzelnické představení. Opakuje osvědčené triky, říká Janek Rubeš

11. srpen 2022
Finančák

Publicista Janek Rubeš se už léta intenzivně věnuje odhalování podvodníků nejen v pražských ulicích. „Dobrý” podvod považuje svým způsobem za uměleckou disciplínu a nabádá veřejnost: buďte opatrní, ale ostražitost neznamená, že byste neměli věřit vůbec nikomu.

„Podvody, o kterých točím, jsou většinou zaměřeny na turisty, protože ten, kdo nemá zkušenost s cizím prostředím, se podvede snáz,“ vysvětluje Rubeš. Mezi nejčastější způsoby, jakými se v Praze okrádají turisté, přitom patří podvody se směnárnami, kdy například turisté místo českých peněz dostanou běloruské rubly.

Někteří podvodníci pracují na vlastní pěst. Mezi ně patří třeba lidé, kteří po vás chtějí vymámit peníze pod záminkou nějaké dojemné historky, například že potřebují koupit lístek na vlak nebo jsou nemocní. „Sám mám rád upřímnost a mám radši, když mi člověk nelže. Rozhodně ale nechci nikoho zrazovat od dobročinnosti, jen je lepší raději zvolit prověřenou organizaci. Točil jsem třeba o lidech, kteří předstírali, že jsou hluchoněmí. Takoví lidé ale škodí všem, co vybírají na skutečnou charitu.

@croradiowave Děkujeme Jankovi Rubešovi z @myjsmeklucizprahy / @honestguide za rozhovor! Pusť si ho celý na wave.cz. #janekrubes #honestguide #klucizprahy #podvody #podvodnici #skorapky #radiowave #wavecz #fyp #foryou #protebe #podcast ♬ původní zvuk - Radio Wave

Janek přirovnává triky těch, kteří okrádají druhé, až téměř k umělecké disciplíně či kouzelnickému představení, protože aby člověk udělal opravdu fungující podvod, potřebuje si osvojit určitý um. „Zajímavé je, že se vracejí staré triky a fígle. Například nedávno jsem v Americe viděl takzvané skořápkáře, kteří u nás byli populární v devadesátých letech. Dorůstá ale nová generace dětí, které tento podvod na rozdíl od svých rodičů neznají, upozorňuje.

Na co si dát pozor při výběru z bankomatů v zahraničí? Proč považuje vydírání za ten nejhorší typ podvodu? A na čem Janek aktuálně pracuje? Poslechněte si nový Finančák.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.