IVF cyklus? Pojišťovna nehradí vše. Za léky doplatíte 30 000 korun a dále hradíte vybrané nadstandardní metody

2. březen 2023
Finančák

Do nového Finančáku si Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec pozvali vedoucí lékařku skupiny Pronatal Nicole Mardešićovou. „Toto téma je citlivé, a to především proto, že se neplodného páru niterně dotýká. Myšlenku na početí dítěte máte v hlavě prakticky pořád,“ vysvětluje lékařka.

K mimotělnímu oplodnění podle ní lékaři přistupují až tehdy, když selžou jednodušší postupy. Pak nastává hormonální stimulace ženy, odběr vajíček, jejich oplodnění v laboratoři a embryotransfer.

Cena této procedury je přitom u každého páru trochu jiná. „Pojišťovna ženě přispívá na čtyři IVF cykly na život, ale pouze do jejích čtyřicátých narozenin. Vždy však počítejte s doplatkem, protože stimulační léky pojišťovna neproplácí stoprocentně. Tento doplatek se pohybuje kolem patnácti až třiceti tisíc korun,“ upozorňuje lékařka. Další výdaje musí pár očekávat, pokud zvolí nadstandardní metody, které zvyšují pravděpodobnost početí.

Jaká je vlastně šance, že se díky podobným postupům skutečně „zadaří“? „Nejdůležitějším faktorem je věk pacientky. Čím vyšší věk, tím nižší úspěšnost léčby. Znát je přitom každý rok. Mezi 30 a 35 lety má žena při mimotělním oplodnění 35% až 40% šanci na úspěch,“ vysvětluje Mardešićová. Ta všem ženám, kterým je nad třicet let, doporučuje, aby si nechaly zamrazit vajíčka. Tuto proceduru však žádná pojišťovna nehradí, a zájemkyně tak musí počítat s částkou kolem padesáti tisíc korun.

Jaká je česká legislativa v oblasti asistované reprodukce? Proč jsou kliniky pro asistovanou reprodukci vyhledávané klientkami a klienty ze zahraničí? Kolik stojí zamrazení vajíček? A jakou hraje v pravděpodobnosti počít dítě psychický stav ženy? Poslechněte si nový Finančák s Ivou Hadj Moussou, Richardem Vrdlovcem a Nicole Mardešićovou.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Související