Měla jsem doma desítky těhotenských testů, říká Lenka, která podstoupila osm umělých oplodnění

11. leden 2023

„Nedá se na to připravit a nemůžete udělat nic navíc. Přichází zklamání, pak zase odhodlání, pak zase zklamání. Nemyslela jsem vždycky pozitivně a přišly krize. Ale radím se nevzdávat,“ říká Lenka Friebová Zabáková.

V průběhu osmi let podstoupila dvakrát odběry vajíček a celkem osm umělých oplodnění. Má dvě děti a i když se mladší syn narodil s tělesným postižením, Lenka říká: „Dopadlo to dobře. Kdybychom se rozhodli pro třetí dítě, šla bych do toho znovu.“

Lenka a její manžel se rozhodli mít dítě v roce 2015. Absolvovali dva roky sledování, pak Lenku čekaly operace a následovaly odběry vajíček a umělá oplodnění. „Když si na to zpětně vzpomenu, říkám si, že jsem to měla ještě dobré. Reprodukční klinika byla plná žen, které takhle bojují. Vím o těch, které mají za sebou i dvacet transferů a pořád čekají,“ říká Lenka, které se po třetím a po osmém transferu narodili dcera a syn.

„Jsem hodně stydlivá a velmi mě stresovala ta četnost vyšetření. Mám taky fobii z injekcí a bála jsem se toho, že si je budu muset píchat sama. Jenže pak zjistíte, že uděláte cokoli. Napočítala jsem vždycky do deseti a pak jsem se píchla,“ vzpomíná. „Na transfery nám peníze darovala rodina. Všechno jsme s nimi sdíleli a kdo mohl, přispěl, třeba na jeden transfer,“ komentuje v Houpačkách finanční náročnost.

Co bylo nejtěžší? Jak tohle období ustála Lenka a její manžel jako partneři? Jak se vyrovnávají se synovým postižením? Pusťte si Houpačky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.