Je čas říct si o zvýšení platu, říká ekonomka Horská o kombinaci inflace a nízké nezaměstnanosti

16. únor 2023
Finančák

Ekonomka Helena Horská přijala pozvání do magazínu Finančák zhruba po roce. I tentokrát se Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec ptali především na to, jak dlouho bude rekordní inflace trvat, kdy budeme mít to nejhorší za sebou a jak se chovat, abychom vysoké ceny zvládli co nejlépe.

„Inflace bude pozvolna zpomalovat, ale mám obavy, že může zůstat mezi pěti až šesti procenty, což je stále vysoké číslo,“ upozorňuje odbornice. Podle ní je v současné situace i dobrou zprávou, že nezaměstnanost zůstává relativně nízká, takže se nemusíme obávat ztráty pracovního místa. „Naopak bych doporučila všem zvážit, jestli by neměli požádat o zvýšení platu,“ nabádá ekonomka.

Inflaci Horská přirovnává k „dokonalé bouři“, jejíž vlny ještě v naší společnosti budou doznívat. „Tato bouře cloumá spíše slabšími sociálními skupinami, ale dotkla se samozřejmě všech. Celkově je vidět, že domácnosti začaly pod vlivem prudkého nárůstu energií spořit, výrazně omezily i výdaje za potraviny. Zdá se, že vyšší příjmové skupiny omezily nákupy drahých potravin a omezili plýtvání. Celkově je vidět, že jsme se nad svými výdaji důkladně zamysleli.“

Proč je Helena Horská ohledně vývoje ekonomické situace střízlivou optimistkou? A jak si poradit s tím, když nám inflace „ukusuje“ úspory? Poslechněte si nový Finančák!

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.