Jistota je iluze. Jak se vyrovnat s tím, že svět se neustále mění a můžeme přijít o vše

20. červenec 2021

„Jedno jediné je jisté, ...že zemřeme. Ale to pocit jistoty moc nepřináší,“ říká v Balancu psychoterapeutka Petra Bradová. Potřebu jistoty máme všichni. Naopak nejistota vyvolává obavy, strach a může způsobovat velmi nepříjemné stavy a úzkosti. Hledání jistoty je pro každého jiné. Existují pilíře, které nám v životě dávají její pocit, například vztah, rodina, přátelé, práce, zdraví. Když ale vsadíme příliš na jednu kartu, můžeme se dostat do potíží. Jak žít v nejistém světě?

„Chceme se prožívat v klidu a radosti, patří k tomu kontrola, která vytváří pocit jistoty.“ Možná lepší dovednost, kterou bychom mohli rozvíjet, je učit se žít s nejistotou a umět reagovat na stále se měnící svět.

I když si budeme budovat pilíře jistot, stejně se mohou zhroutit. Vztah může skončit, z práce nás vyhodí a i blízcí lidé mohou umřít, nebo se s námi přestat stýkat. Pocit jistoty se objevuje už v kojeneckém věku. Jak s nejistotou nakládáme v dalších fázích života, je tím ovlivněno, ale lze to měnit.

Balanc připravuje další speciální sérii, tentokrát o sourozencích. Hledáme zajímavé příběhy bratrů a sester. Třeba jste si nerozuměli v dětství a teď máte skvělé vztahy. Zajímají nás i opomíjené prostřední děti, sourozenci se změnou pohlaví, mnohočlenné rodiny, nevlastní sourozenci, kteří se třeba objevili až po letech, i jiné životní osudy. Pošlete krátkou audioukázku vyprávění na balanc@rozhlas.cz! Rádi se pak potkáme ve studiu radia Wave a podělíme se o váš příběh.

„Je dobré poznávat sebe i své myšlení. Lidé často popisují situace, které se nikdy nestaly, a přesto se jich velmi bojí.“ Je to začarovaný kruh, bojíme se, že jedna špatná událost povede k druhé, že to nezvládneme. Ztratíme práci, kvůli tomu i peníze, bydlení a nebude s námi chtít být partner. Skončíme chudí, opuštění a nemocní na ulici.

Mysl je schopna takové katastrofické scénáře vytvářet snadno, málokdy se ale skutečně stane to nejhorší. Cestou máme vždy možnosti řešení, které nás v představách nenapadly. Navíc, že je něco nejisté, může také znamenat, že to dobře dopadne.

Poslechněte si celý rozhovor o životě s nejistotou a o strategiích, jak s ní naložit.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.