Co kdybyste vyhráli balík peněz, měli neomezený talent nebo museli strávit zbytek života v Kongu? Pocit nejistoty člověk potřebuje, aby pochopil hodnoty

7. leden 2021
V klidu

Letošní rok nám přerovná osobní žebříčky. Možná přehodnotíme svoje vztahy, zlepšíme ekologické myšlení nebo se odstěhujeme. Jak poznat, které věci a které hodnoty jsou pro nás opravdu důležité?

„U svých klientů používám takový experiment. V představě výrazně omezíme nebo výrazně rozšíříme některé jejich kapacity. Ptám se, co kdybyste oslepli? Museli byste strávit zbytek života v Africe? Co kdybyste vyhráli pohádkové bohatství nebo měli neomezený talent naučit se cokoli?“ popisuje psycholog Dalibor Špok.

V klidu (Dalibor Špok)

Test podle něj vede k pochopení hlubších hodnot. „Činnost nebo aktivita, ve které budete pokračovali i přes výrazná omezení nebo rozšíření svých možností, prostoru nebo času, ta už je skutečně důležitá,“ říká.

Tak jako budeme zřejmě přemýšlet jinak o sobě, promítne se zkušenost s epidemií i do dalších témat. Špok jmenuje například média nebo ekologické smýšlení. „Souvisí to s křehkostí světa, do které jsme nahlédli. Ekologická krize, které čelíme v podobě globálního oteplování, bude vypadat stejně jako krize spojená s covidem, protože my jsme stejní. Z toho bychom si měli vzít poučení, na různých úrovních,“ říká psycholog.

Budeme odcházet ze sociálních sítí a multimediální prostředí bude třeba zkrotit, říká psycholog v novém díle série V klidu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.