Čeká vás maturita, přijímačky, zkouška? Začněte se učit teď a připravte si i univerzální odpovědi

18. únor 2021
V klidu

Samostudium je v současné covidové době pro školáky i studenty klíčové. Spousta lidí ale podle psychologa Dalibora Špoka neví, jak ho dělat správně. „Když chcete něco efektivně nastudovat, musíte projít všemi třemi fázemi – pochopením, úpravou textu a zapamatováním,“ vysvětluje v sérii V klidu.

Studenti se podle něj dopouští řady chyb – text jenom pročítají, nesnaží se ho pochopit nebo se příliš soustředí na zapamatování a komplikovaně se učí věci, kterým nestihli porozumět. „Jediná cesta, jak si něco dlouhodobě zapamatovat, je pochopit smysl a pak si látku dokola aktivně vybavovat. Jiná cesta není, ať je to jakkoli nepopulární,“ říká psycholog.

V klidu (Dalibor Špok)

Zbytečné je podle něj i učivo opisovat. „Vypisování nemá podle průzkumů na zapamatování žádný dopad. Opisování látky z tabule je jen leností vyučujících, s pamětí nedělá nic,“ dodává Špok.

Co když ale potřebujeme znát hodně učiva najednou v jeden konkrétní den? „Naučit se látku den před zkouškou je systém nalej–vylej, po studiu nezůstane v hlavě za pár dní žádná stopa,“ upozorňuje psycholog. „Večer před zkouškou už mozek očekává výkon a začíná se šetřit, nic už se nenaučíte. Mnohem lepší je něco neumět a být odpočatý. Nezapomeňte si taky připravit pár univerzálních odpovědí, které půjdou použít v momentě, kdy nebudete vědět, co říct,“ doporučuje.

Jaká je univerzální odpověď Dalibora Špoka? A jaký rytmus má mít efektivní studium? Dozvíte se v rozhovoru V klidu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.