Joe Exotic je problematický lidový hrdina. Memy ho ale milují

20. duben 2020
Fenomem

Přesně před měsícem měl na Netflixu premiéru sedmidílný dokumentární seriál Tiger King. Zachycoval naprosto šílené životní osudy vlastníků soukromých zoologických zahrad na americkém jihu a neméně bizarních bojovníků za práva zvířat, kteří se je snaží zničit. Většina z nás si na seriálu smlsla během jednoho víkendu, protože se od něj nedaly odtrhnout oči. Teď už pán tygrů Joe Exotic a další postavy žijí svůj druhý život v memech. A je to samozřejmě zase pořádná jízda.

Má poctivý peroxidový mullet, vousy jako řídítka a rád nosí oblečení se vzorem divoké šelmy. Do toho neustále do kamery mává bouchačkami, zpívá bizarní country písně a mluví, jako kdyby byl nonstop na speedu. A také se rád mazlí s tygry. O tom, že Joe Exotic bude novým hrdinou internetového humoru, bylo jasno už po pár vteřinách, co se objevil na obrazovce. Internet miluje podobné bizarní postavy. Ostatně v memech se už Exotic pár let objevoval, jejich zdrojem tehdy byla jeho podivná youtubeová show. Po odvysílání seriálu Tiger King ale internetová sláva Joea Exotica vystřelila do nebe.

Joe Exotic meme

Ona úplně stačí promo fotka k seriálu, na níž se tulí k dospělému tygrovi. Lidé na internetu se ji snaží napodobit s plyšáky, ale nakonec stejně musí všichni přiznat, že nikdy nikdo nebude vypadat jako on. Populární jsou i jeho okřídlené citáty, namátkou: „I'm never gonna financially recover from this.“ (Z toho se nikdy finančně nevzpamatuju.), které se dají přišpendlit prakticky na jakoukoliv situaci spojenou s penězi. Třeba na současný mrazivý propad světové ekonomiky.

Tiger King meme

Pak jsou tu memy oslavující Exotica jako módní ikonu nebo ty, které se pozastavují nad komplikovanými a nejasnými vztahy mezi postavami dokumentu, mezi nimiž je bývalý drogový dealer, lasvegaský playboy nebo šéfka organizace Big Cat Rescue. Hádáte správně, každý z nich je více či méně pošahaný. Samostatnou kapitolou jsou pak Joeovy country písně a jejich bizarní videoklipy, také vděčný zdroj humoru. Některé vlastně ani sám nezazpíval, jen se v klipech předvádí na playback. Už jste slyšeli jeho největší hit I Saw a Tiger?

To nás přivádí k poznámce, že romantizace Joea Exotica jako svérázného lidového hrdiny je krajně problematická. Nakonec letos byl odsouzený k 22 letům vězení mimo jiné za to, že si najal vraha, který měl sprovodit ze světa jeho rivalku Carole Baskin. A pak je tu ještě to, jak se roky choval ke zvířatům, která držel v zajetí, nebo ke svým zaměstnancům. Přes všechny bizarnosti je Tiger King hlavně detailní studie notorického lháře a tlučhuby, který říká lidem to, co chtějí slyšet. Exotic po většinu seriálu vypouští z pusy neuvěřitelné lži, ale dělá to tak odzbrojujícím způsobem, že mu prostě nechceme nevěřit. V tom je vlastně hodně podobný populistickým politikům.

Joe Exotic memes

Tiger King je ideální seriál do časů karantény, kdy při sledování excesů šílených chovatelů divokých zvířat můžeme zapomenout na to, že nemůžeme ven. To stejné se ostatně dá říct i o memech, které se ani vlastně nemusí snažit ve vtipnosti pána tygrů překonat, stejně by to nezvládly. Bohatě jeho šílenosti citovat a dorovnávat.

Poslechněte si Fenomem a zjistíte, proč je hlavní hrdina dokumentu Tiger King momentálně nejmilovanější postavou na internetu. Memová kultura přijala za své jeho country hity, bizarní výrazy i módní výstřelky. Proč je ale popularita majitele soukromé zoo s divokými zvířaty varováním pro lidstvo a z čeho se nejspíše Joe Exotic už nikdy finančně nevzpamatuje?

Tiger King meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.