John Matrix ve Špíně: Kazetová kompilace je prověrkou soundtracku ke Komandu

25. listopad 2016

Šéf kazetového labelu Stoned to Death Records, Jakub „Lilek“ Ďuraško, ten nápad nosil v hlavě několik let. Koncem roku 2016 konečně vydává kompilaci Commando Revisited, složenou z coverů soundtracku ke známému akčňáku Komando. Na kazetě se podíleli domácí i zahraniční hudebníci. A ve Špíně jsme tuhle událost nemohli opomenout.

Když se kdysi v devadesátých letech vracel Lilek s vysvědčením ze školy, zastavil se ve videopůjčovně, kde si nabral několik akčních béček. Mezi nimi bylo samozřejmě i Komando s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli, film doprovázený nezapomenutelným synťákovým soundtrackem od Jamese Hornera. Lilek dobře věděl, že se máma ještě několik hodin nevrátí a má dostatek času. Záliba v osmdesátkových akčních filmech, kdy svalnatí hrdinové jako Schwarzenegger představovali hollywoodskou monokulturu, mu zůstala dodnes. Spojila se s obskurními nápady a láskou k magnetofonovým páskám. Výsledkem je kazeta Commando Revisited.

„Líbíš se mi, proto tě zabiju jako posledního,“ památná hláška Johna Matrixe – kapitána tajného komanda, kterému unesli dceru – se vryla do paměti nejednomu divákovi. Mezi věrné fanoušky patří taky hudebníci zahrnutí na kompilaci: Jamie Stewart ze Xiu Xiu, Ed Rodriguez z Deerhoof, kytarové duo Tomáš Palucha, dystopický producent Dizzcock, Jára Tarnovski z Gurun Gurun, rapper Ghettoblaster nebo český John Carpenter, Molly. Poslední zmíněný si dokonce ještě pamatuje pirátský dabing bez emocí na neoficiálních VHSkách. Molly se společně s Ďuraškem zastavil i v pořadu Špína věnovaném právě nahrávce coverů slavného soundtracku Jamese Hornera, který podle slov obou hostů nestárne.

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.