Jsme rozsekaní, ale v očích to hoří. Tomáš Petreček vypráví o extrémních závodech a lezení

24. říjen 2021

O expedici na nejvyšší nevylezenou horu světa Muču Kiš v Pákistánu a o mistrovství Adventure Race ve Španělsku vypráví horolezec a extrémní sportovec Tomáš Petreček.

Tomáš miluje extrémní výzvy. Jak říká v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave, zažít, co normální člověk zažít nemůže, ho láká. Bez sportu a pravidelného tréninku si svůj život nedokáže představit.

Halucinace, ty jsou ještě v pohodě!

Například závodní trať letošního Adventure Race byla dlouhá 620 kilometrů s převýšením 17 000 a byla zanesena na celkem 62 mapách. Český tým Black Hill tvrdě prozkoušel už 120kilometrový běh, po kterém následovaly etapy horského kola, kajaku a dalšího běhu.

Čtěte také

O halucinacích a týmové spolupráci v krizových momentech vypráví v Casablance hodně plasticky. „Jsme rozsekaní jako už dlouho ne, ale v očích to hoří. Jako výraz uspokojení a radosti, že se nám to povedlo,“ napsal nakonec Tomáš v cíli Adventure Race, protože jeho tým skončil pátý. 

Muču Kiš zůstává nedostupná

Expedice na nejvyšší nevylezenou horu světa Muču Kiš, ležící v Pákistánu, sice nedosáhla vrcholu, ale i tak byla pro Petrečka velkým zážitkem. Výstup na karákoramskou horu vysokou 7453 metrů zastavilo především velké množství sněhu a neprostupný terén. O spaní pod obřími séraky, prokopávání nafoukaným sněhem a dalších plánech vypráví opavský sportovec s chutí. „Je to fér, že hora někdy vítězí a že věci nejdou snadno,“ říká.

Tomáš Petreček

Poslechněte si kompletní záznam pořadu Casablanca o obtížné sedmitisícovce, strategii na extrémních závodech, úspěších, ale i vyčerpání i motivaci, která táhne vzhůru. Další info hledejte taky na webu Tomáše Petrečka.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.