K soudu se nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek. Otec a matka si nejsou rovni, říká advokátka

6. září 2023

„Rozvody jsou v dnešní době hrozně náročná záležitost, nejen pro rodiče a děti, ale i pro širší rodinu. Je to určitý typ tragédie,“ říká advokátka Michaela Dobrovičová. „Rodič musí zajistit sebe, pomoct dítěti a najít advokáta, který má ta správná slova.“

„K soudu se nechodí pro spravedlnost, tam se chodí pro rozsudek. Lidé mají tendenci říct soudu všechno. Mají pocit, že čím to bude obsáhlejší a podrobnější, tím líp budou pochopeni. Ale takhle to není. Soud, který je zavalen maličkostmi, má tendenci přehlížet to podstatné. Já jsem tam od toho, abych z příběhu vytáhla to důležité,“ říká advokátka.

„Otec a matka nejsou před soudem ve stejném postavení. Je tu pořád cítit minulá doba, kdy pečovaly ženy a otec dítě vzal dvakrát měsíčně na zmrzlinu. Když soudce rozhoduje opatrovnická řízení, vidí denně pět rodin a příběhů. Musíme mu říct něco, co v něm zarezonuje a nad čím si řekne ano, takhle musím rozhodnout. Když to jsou jen generické fráze, které můžeme dosadit do jakéhokoli řízení, soud je vůbec nebude reflektovat. Slova, která se nepoužívají, jsou například, že dítě patří matce,“ dává.

„Někdy na to dítě vůbec nikdo nemyslí.“ Poslechněte si rozhovor s advokátkou dětí Michaelou Dobrovičovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.