Kabinet na vlnách kovového podivna (IV/V): Kov, písek a kámen

5. prosinec 2013

Čtvrtý metalový Kabinet míří do rozpálené pouště za takzvaným stonerem. Výlet za tímto pozoruhodným metalovým subžánrem, který je charakteristický především svou pomalou tvrdostí a těžkopádností, začíná u kapely Sleep z kalifornského San José. Sleep patří rozhodně k základním kamenům tohoto směru, a to i přesto, že se jako takový etabloval trochu jinde – v opravdové poušti.

Nejvýznamnějším centrem původní stoner rockové scény byla oblast Coachella Valley v Kalifornii. K hlavním hrdinům našeho příběhu patřil Mario Lalli, který zde rozjel kapely jako Across the River, Yawning Man nebo Fatso Jetson. Naše druhá ukázka míří právě k Yawning Man. Na rozdíl od předešlých dílů kovově podivného Kabinetu tentokrát moc necestujeme a držíme se v severní Americe, i když především v nedávné době vznikla řada zajímavých stonerových formací i jinde. Ani v rámci té severní Ameriky se nepřesouváme moc a dokonce zůstáváme ve stejné poušti, když se přesouváme k legendárním Kyuss. Kapel, které by byly skoro všeobecně známé, náš Kabinet tolik nepřináší, ale Kyuss za to rozhodně stojí. Platí to i pro nejrůznější kapely a projekty jejích členů. Z těch jsme vybrali Slo Burn, jednu z kapel zpěváka Kyuss Johna Garcii. Pak jsme se přesunuli se trochu na sever do New Jersey, kde jako jedna z prvních kapel mimo Kalifornii a poušť vznikli Monster Magnet.

Ve svých počátcích byl stoner relativně barevný a rozevlátý. U ohňů v poušti byla cítit inspirace psychedelií přelomu 60. a70. let. Postupně ale došlo k určitému ochlazování od psychedelie směrem k doom metalu, který – se sludge metalem na druhé straně – se dnes považuje za asi nejbližšího žánrového souseda stoneru, a to dokonce tak, že často nelze jednoznačně říci, co je ještě stoner a co už doom, co je ještě sludge a už stoner... a snad ani nemá smysl se o to pokoušet.

V souvislosti s ochlazováním se každopádně slušelo zamířit do Kanady za kapelou Sons of Otis, která právě mimo jiné s Monster Magnet patřila k první vlně kapel, jež tak říkajíc vyvedly pouštní metal z pouště a pustily jej i do jiných biotopů. A právě Sons of Otis ukazují, jak původní barevnost stoner ustupuje do pozadí. Kupodivu to v jejich podání ani nepůsobí jako ztráta.

Kromě doom metalu a sludge lze jako příbuzné stoneru chápat i prapůvodní hardcore punk kolem Black Flag, ale také alternativní rock a grunge ze Seattlu a okolí. Tato druhá vazba se na první poslech projevuje u původně kalifornské formace Nebula.

I když se stoner rozšířil (nejen) po celé severní Americe, skončil čtvrtý metalový Kabinet tam, kde začal a kam po právu patří: v poušti. Do té jsme se vrátili společně s již zmiňovanými Fatso Jetson.

Playlist:

Sleep – Dragonaut (Sleep's Holy Mountain, 1992)
Yawning Man – Rock Formations (Rock Formations, 2005)
Kyuss – Demon Cleaner (Welcome to Sky Valley, 1994)
Slo Burn – Pilot The Dune (Amusing The Amazing EP, 1996)
Monster Magnet – Pill Shovel (Spine of God, 1991/2 Evr/USA)
Sons of Otis – Relapse (Paid to Suffer, 1994)
Nebula – To The Center (TTC, 1999)
Fatso Jetson – Kettles of Doom (Stinky Little Gods, 1995)

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob
Spustit audio