Rasisti a machisti II/V: Dívčí vzpoura

14. únor 2014

Další díl seriálu Rasisti a machisti se věnuje ženské odpovědi na sexistickou atmosféru v popu, rocku a punku. Hnutí vzpurných dívek RIOT GRRRL, jejich předchůdkyně a dnešní následovnice v pořadu reprezentují The Slits, The Raincoats, Bikini Kill, Hole, Huggy Bear, Voodoo Queens, Mambo Taxi, Sleater-Kinney, Gossip a Peaches.

Z manifestu hnutí RIOT GRRRL, 1991:

Hnutí Riot grrrl tu je -

PROTOŽE my holky toužíme po nahrávkách a knihách a fanzinech, které oslovují NÁS, jejichž součástí se MY cítíme a kterým rozumíme po svém

PROTOŽE je pro nás zásadní brát to, co děláme, jako součást našeho života, politické reality dívek a kamarádek - a hledat, jak to, co děláme, může ovlivnit, reflektovat a NARUŠIT stav věcí, status quo.

PROTOŽE se nechceme asimilovat. Nechceme se přizpůsobovat standardům druhých (kluků!) v tom, jaká hudba je nebo není dobrá, případně punková, jak se má nebo nemá psát. Proto potřebujeme fórum, kde bychom přetvářeli, ničili a formulovali svoje vlastní vize.

PROTOŽE víme, že život je víc než jenom fyzické přežívání, a jsme si vědomi, že punková idea “všechno je dovoleno” je zásadní pro nadcházející angry grrrl rock revolution , která přichází zachraňovat životy dívek a žen na mnoha místech podle jejich vlastních představ, ne podle našich.

PROTOŽE dělat/číst/sledovat/poslouchat cool věci, které nám přiznávají hodnotu a dodávají motivaci, nám dodávají sílu a sounáležitost komunity, které potřebujeme, abychom rozeznali, jak v našich životech figurují sračky jako rasismus, kult těla, ageismus, kastování a třídní systém, dietománie, sexismus, antisemitismus, a protežování heterosexuality.

PROTOŽE nás rozčiluje společnost, která říká: Dívka = tupá, dívka = problém, dívka = slabá.

PROTOŽE celým svým srdcem, myslí I tělem věřím, že holky vytvoří revoluční duchovní sílu, která může skutečně změnit svět, a taky se tak stane.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio