Rasisti a machisti I/V: Šéfové a krásky z koktejlové éry

14. únor 2014

Sexismus znamená předsudky nebo diskriminaci na základě příslušnosti k pohlaví. Stran sexismu v popkultuře platí staré pozorování: ve spojení s humorem a nadsázkou se zdá osočování a ponižování přijatelnější. Násilí je náhle odlehčeným tématem pro pobavení, možnost skryté ironie působí jako alibi.

To je důvod, proč byl zlatý věk rocku a popu bohatý na sexistické momenty: zdály se často jako přijatelný, i když přiboudlý vtip. Česko je plné tolerantních nálad vůči podobné dikci, ale vcelku patří minulosti. Mladší generace téma genderové rovnosti víc vnímají: a machistický postoj vůči ženám jim připadá krom jiného směšný.

Poslechněte si pořad Kabinet Radia Wave v našem Jukeboxu. 1. díl seriálu Rasisti a machisti najdete pod datem 16. května.

První z pěti dílů Rasistů a machistů nás zavádí do poválečné „sinatrovské“ Ameriky. Bezstarostná nálada let ekonomického vzestupu se odrazila i v holywoodské, broadwayské a gramodeskové produkci. Swingový jazz a lounge pop byl plný „bachelors“, tedy bakalářů – svobodných mladíků, kteří si měli užívat při koktejlu s modelovými dívkami – pěstěně krásnými, vděčnými za přízeň, používajícími ženské zbraně, ale jinak pasivními. Objektivizace, tedy redukce druhého člověka na sexy pomůcku k naplnění vlastní slasti, byla běžná a patřila ke standardům dobové komunikace.

Ale už tehdy se objevily písně, na nichž „něco nehrálo“. Dnes už groteskní klasikou se stala filmově-muzikálová I Enjoy Being A Girl: schválně, která dívka by si dnes zpívala ódu na své křivky, boky, svůdnou chůzi, řasy a kučery, korunovanou těmihle slovy? „Když slyším ten lichotivý hvizd, který na pláži zdraví mé bikinky, otočím se, škorpím se a ježím, ale přece jsem šťastná, že ten hvizd patřil mně!“

02891183.jpeg

Ale nebyly jen písně, které ženám trochu divně lichotily: v hudbě se odráží i misogynie a násilí. V roce 1962 se dívčí vokální čtveřice The Crystals trochu podivila, jakou písničku jim to producent Phil Spector přinesl. Byla – jako vždy – o lásce, ale tentokrát jinak. „Udeřil mě – a bylo to, jako by mě políbil,“ zpívá se tu o dívce, která ví, že „kdyby mu na mně nezáleželo, nebyl by se pro mě rozzlobil“. Song He Hit Me (It Felt Like a Kiss) napsala ji manželská dvojice hitmakerů David Goffin a Carole King. Dívka, která u nich hlídala děti, jim vyprávěla o svém příteli, který ji bil víceméně denně. Když se jí Carole King ptala, proč to snáší, řekla, že je to od něj projev lásky a zájmu. ..

Pětidílný hudební seriál Rasisti a machisti se dotýká tématu xenofobie v popkultuře od nástupu rock´n´rollu dodnes. Od 16. května ho vysílá Český rozhlas – Radio Wave v cyklu Kabinet: každý čtvrtek od 21 hodin.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio