Kamil Kalina v Diagnóze F: Erotický sen nemusí být vždy o erotice

21. září 2018

Sny se zdají pravděpodobně každému z nás. Ne všichni si je však pamatujeme. Lépe si sny vybavujeme, když jsme na ně upozorněni nebo se jim chceme cíleně věnovat. Pro lidi, kteří se uzdravují z psychické poruchy či závislosti, mohou být znovuobjevené sny signálem uzdravování.

Někdy si své sny pamatovat nechceme, ačkoliv to nemusí být vyloženě vědomé rozhodnutí. „Uvažovat o snech může být často impulzem k tomu, uvažovat o sobě, možná i v hlubších rovinách, než jsme k tomu ochotni za normálního stavu, a tak se prostě zřekneme toho hlubokého zabývání se sami sebou a sny poloúmyslně zapomeneme,“ říká v rozhovoru Diagnózy F psycholog, psychiatr a psychoterapeut Kamil Kalina, pro kterého je terapeutická práce se sny celoživotním zájmem.

Psycholog, psychiatr a psychoterapeut Kamil Kalina

V průběhu života se nám mohou vracet i tzv. sériové sny, tedy takové, které jsou si navzájem podobné, ovšem přicházejí v různých životních etapách a je možné z nich přečíst, kam člověk došel a kde se ve svém vývoji nachází. Podle Junga i podle Freuda jsou některé snové symboly univerzální, ovšem interpretovat sny s těmito symboly je nutné vždy s přihlédnutím k individuálnímu příběhu člověka. I proto Kamil Kalina varuje před přílišnou důvěrou ve snáře. „Já sám jsem byl odchován pratetou kartářkou a čarodějnicí, která měla řadu snářů a libovala si v nich, ale i ona zdůrazňovala, že je zapotřebí mluvit s člověkem o tom, co pro něj ten snový symbol znamená,“ říká Kalina.

Své specifické místo mezi snovými symboly má i erotika. „Erotický sen nemusí být vždycky o erotice. Může být o samotě, o touze sblížit se s někým, nebýt sám a může být i o jistém opaku. Může se nám někdy dokonce zdát, že se ve snu sbližujeme s někým, kdo nám není sympatický,“ vysvětluje Kamil Kalina. „Je řada lidí, kteří jsou se svými partnerskými vztahy jakž takž srovnáni, ale moc spokojeni nejsou, tak těm se potom mohou zdát sny o ideálním partnerovi nebo si do nich mohou dosadit někoho sympatického, koho právě potkali nebo koho znají ze svého okolí,“ dodává psychoterapeut.

Poslechněte si celou Diagnózu F o problematice snů.

Literatura:
C. G. Jung: Člověk a jeho symboly
Kast: Sny. Práce se sny v psychoterapeutické praxi

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související