„Své vlastní stinné stránky promítáme do uprchlíků a politiků,“ říká psycholog Martin Skála

20. duben 2018

Archetypy jsou archaické a typicky lidské vzorce chování a reagování v typicky lidských situacích. Provázejí nás na cestě k našemu bytostnému já. Jsou jakýmsi spodním proudem přirozenosti, který je užitečné následovat. V opačném případě nám hrozí řada psychických potíží či životních neúspěchů. V Diagnóze F jsme o nich mluvili s psychologem Martinem Skálou.

Archetypy jsou tu už od nepaměti, do psychologie tento pojem vnesl Carl Gustav Jung. „Archetypu si nejsme vědomi, ale v určitých situacích nás přirozeně vede,“ vysvětluje psycholog Martin Skála, předseda České společnosti pro analytickou psychologii. Jako příklad uvádí archetyp rodiče, který nás vede k péči o dítě, zejména když dítě pláče. „Výzkumy prokázaly, že dětský pláč je pro člověka daleko rušivější, než kdyby třeba někde vedle pracoval bagr a vydával by stejně intenzivní hluk.“

Na cestě k bytí sami sebou nás provází mimo jiné i archetyp stínu. „Se stínem se neradi konfrontujeme, neboť se skládá z našich stinných stránek, které si neradi uvědomujeme a zpravidla je promítáme na druhé lidi,“ říká Martin Skála a připomíná související rčení – vidíš-li třísku v oku druhého, vyjmi si trám z oka svého. „Vůči stínu se snažíme vymezit, snažíme se ho zbavit, potlačit ho, ale abychom se mohli stát sami sebou v procesu individuace, si ho musíme uvědomit a snažit se ho nějakým způsobem integrovat,“ dodává Skála.

Párový terapeut Honza Vojtko v Diagnóze F: Vztah bez závazků nemůže fungovat

Pár

S přicházejícím jarem jsme aktuální díl Diagnózy F věnovali lásce a jejím podobám. Podle párového terapeuta Honzy Vojtka je třeba na lásku nahlížet nikoliv jako na emoci, ale jako na jednu ze základních lidských potřeb. A jak poznat tu pravou lásku?

Archetypy jsou jakýmsi spodním proudem, kterého si většinou nejsme vědomi, ale který nás přirozeně vede. A když žijeme v souladu s tímto proudem, máme daleko víc energie. Ve chvíli, kdy se naopak stavíme proti tomuto proudu, stojí nás to mnoho sil. „To se pak může projevit řadou psychických potíží, únavou, depresí, vyprázdněností, ztrátou smyslu života,“ vysvětluje psycholog.  

Archetypy nám mohou být zajímavým vodítkem na cestě sami k sobě. Když si něco ze svého já neuvědomujeme, promítáme to na druhé lidi. Když se třeba nešťastně zamilováváme, možná to znamená, že na druhé lidi promítáme svou citlivost. Když si ji uvědomíme a začneme ji rozvíjet, může nám to přinést i větší spokojenost ve vztazích.

Je setkání se svým pravým já dosažitelný cíl? A jak naše stinné stránky ovlivňují celou společnost? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.