Kasta metabaronů vypráví příběh větší než vesmír

15. leden 2015

Předloňský dokumentární film Jodorowsky's Dune, který popisoval ztroskotání chystaného epického snímku chilského režiséra Alejandra Jodorowského podle kultovního sci-fi románu Franka Herberta, dal fanouškům jednu jasnou zprávu: Jodorowského Duna přece jenom existuje. Nemá ale podobu filmu, ale komiksů. Zklamaný Jodorowsky, který na natáčení megalomanského filmu nesehnal dost peněz, dal všechny svoje síly do psaní grafických románů, z nichž si největší ohlas téměř okamžitě získal surreální příběh Incal, ilustrovaný legendárním Moebiem

Komiksová fantasmagorie o všemocném krystalu dala samozřejmě vzniknout celému universu, z něhož nejvýrazněji vystupuje spin-off Incalu – osmidílná série Kasta metabaronů, která v prvním českém překladu vychází v jedné velké knize. Zásadní rozdíl oproti Incalu je patrný na první pohled - díky kresbě Juana Giméneze, která je o poznání realističtější než Moebiova, ubylo absurdních momentů i černého humoru. Z celého příběhu tak místo potrhlého sci-fi surrealismu vyzařuje spíš určitá spiritualita, která Metabarony přibližuje právě k Duně. Některé motivy, jako početí z krve, dokonce na Dunu přímo odkazují.

Čtěte také

Šíře Jodorowského inspiračních zdrojů je ale mimořádná – kromě zřetelných odkazů na Dunu evokuje rozmáchlost Metabaronů, jejichž děj se táhne přes časový horizont stovek let, třeba klasické řecké tragédie nebo mytické příběhy. Žádný ze zmíněných odkazů ale nepůsobí přehnaně – příběh, který vypráví kompletní rodokmen nejmocnějších bytostí v galaxii, určité velikášství a exploataci žánrových klišé vyžaduje. Jediným drobným minusem jsou snad jenom dva neustále se špičkující roboti, jejichž dialogy uvozují jednotlivé sešity a kteří v kontextu vybuchujících planet, obrovských vesmírných lodí na biologické bázi a politických pletek ovlivňujících chod celého vesmíru působí zbytečně infantilně.

03293323.jpeg

Jinak ale Metabaroni vrchovatě naplňují název edice, ve které vyšli – jde bezesporu o mistrovské dílo evropského komiksu, které v určitých momentech ještě překračuje hranice naznačené Incalem. Zbývá jenom doufat, že se do nesmírně bohatého a vzrušujícího universa Incalu budeme moct brzo vrátit s některou z dalších knih. V zásobě je jich ještě pořád dost.

Alejandro Jodorowsky, Juan Giménez – Kasta metabaronů (Crew, 2014)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.