Kateřina Saint Germain: Recepty už tolik netáhnou, lidi milují reality show

9. září 2019
Ve vlastní šťávě

Kateřina Saint Germain patří minimálně podle počtu sledujících na sociálních sítích k největším influencerům v oblasti jídla. V rozhovoru jsme probrali, co je podle ní důvodem jejího úspěchu, jak se současná blogerská scéna proměňuje i jak probíhá domlouvání komerčních inzertních spoluprací.

Fenomén foodblogů je na česko-slovenské scéně velmi silná záležitost, poslední dobou zajímavá i vzhledem k možnosti určitého výdělku. Ostatně právě to je podle Kateřiny Saint Germain, známé jako blogerka My Cooking Diary, jeden z nejzajímavějších symbolů proměny blogování. „Lidi si dnes zakládají blogy proto, aby se jimi mohli živit… V každém druhém rozhovoru se mě někdo ptá, co udělat proto, aby se tím člověk uživil. Dneska se to vnímá tak, že když člověk nemá spolupráce, jako by ten blog nebyl dostatečně dobrý.“ Sama Kateřina kývla na první nabídku ke komerční spolupráci, tedy tvorbě reklamního obsahu, po roce a půl blogování. Na jednu stranu vzpomíná na doby, kdy bylo blogování pro většinu blogerů jen koníčkem, na druhou stranu přiznává, že sama chtěla mít více času na tvorbu obsahu pro fanoušky. A to jí, alespoň do jisté míry, dlouhodobá inzerce umožňuje. 

Průměrný pracovní den se popisuje těžko, ale jedná se hlavně o focení a přípravu jídel a receptů, ať už na blog, pro klienty, nebo pro kuchařky. „K mojí pracovní náplni patří být pořád online, i když to se snažím poslední dobou omezovat a učit i lidi, že nejsem k dispozici pořád. Ale celkově mám spíš takové pracovní období, kdy si intenzivně dám třeba půlrok práce a pak to udržuju. Není to jen tvořit obsah a být na sociálních sítích, ale mám už teď i svůj e-shop, s tím spojené účetnictví, sklad – plus tedy vytváření obsahu. Běžné starosti podnikatele, který má nějaký e-shop.“

Právě z touhy po hmatatelnějším výsledku práce, než jsou jen samotné posty na Instagramu nebo blogu, vznikla kuchařka My Cooking Diary, tedy soubor všedních i méně všedních receptů. Jednoduchý koncept zaznamenávání snídaní, obědů a večeří funguje Saint Germain na blogu od začátku, knížka pak popisuje celý měsíc jídelníčku. A i když se tenhle nápad nejeví jako extra objevný, po čase se vyplatil. Ačkoli jsou dnes umně nafocených foodblogů desítky, Kateřina trefila ideální čas – a vytrvala. „Myslím, že to bylo hlavně tou dobou, kdy jsem začala. Dneska už jsou sociální sítě přesycené podobnými obsahy, já chytla tu správnou vlnu, hlavně toho Instagramu.“

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Nějak si poslední dobou vyčítám, že toho mám teď tolik..Vždycky jsem si představovala, jak si to těhotenství budu fakt užívat..Denně cvičit jógu, připravovat si jenom super zdravý a výživný jídla, číst si o mateřství, nakupovat pro miminko a dokud to půjde, pracovat..Rozhodně si nestěžuju, miluju to, co dělám (aby to tady zas někdo blbě nepochopil), ale ten druhej trimestr byl fakt jedna velká práce, žádná jóga, tuny jídla všeho druhu do kuchařky, čas na čtení minimální a já ani nevim, jak to uteklo..Na druhou stranu kuchařka začíná dostávat svoji podobu, mam komplet hotovejch 70 receptů a zbejvá už "jenom" dopsat 30 receptů, nafotit fotky dovnitř knížky a titulku (chci fotit v novym bytě, ale pořád neni)..Za to pro miminko mám přesně nula věcí..Přísahám vám, že jsem nekoupila fakt absolutně nic a začínam třetí trimestr..A tak je mi z toho sem tam smutno..Že jsem teď víc zaměřená na práci než na sebe a fazoli..Ale vyvažuje to radost z mýho druhýho papírovýho mimina, kterýho se teda taky už nemůžu dočkat❤️Ve třetím trimestru mě čeká stěhování, pořízení výbavičky a vydání knížky..Tak jsem na to zvědavá a třeba se dostaví i to, co mi teď chybí Krásná fotka opět od @nicolekotrbovaphotography #PomaluAleJistěZačínámTřetíTrimestr #StrašněToUtíká #MámTěchDětíTeďNějakMoc #MyCookingDiaryCz

Příspěvek sdílený Kateřina Saint Germain (@mycookingdiary.cz),

Také v oblasti foodblogů lze v poslední době pozorovat částečný odklon k lifestylovému obsahu, a to nejen na instagramových stories. Sama Kateřina dokumentovala vedle receptů svoje cestování, svatbu, ale třeba i cestu k otěhotnění. A co má největší úspěch v rámci jídla? „Obecně fanoušky láká sladké a pečení, ale mě nejvíc baví zdravější a lehčí jídla, luštěniny, jídla z jednoho hrnce… Pečení má víc srdíček a větší dosah, ta slaná jídla jsou ale vařenější a ukládanější.“

Nakonec ale vyhrává soukromý život. „Jídlo oproti lifestylu a ostatním příspěvkům už nemá takový dosah.“

Čeho Kateřina v blogování litovala a jak se styl blogu proměnil? Jak se značí reklama? A jak se jí spolupracuje s malými firmami, které na propagaci nemají rozpočet, může být spolupráce s korporáty autentická? Poslechněte si Ve vlastní šťávě s Kateřinou Saint Germain.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.