Každý den vrchovatě dobrodružství. Pavlína Adam zdolala jako první Češka Great Himalaya Trail

8. leden 2023

1700 kilometrů přes celý Himálaj. Zhruba 240 000 metrů (!) převýšení. To je nepálský Great Himalaya Trail. Dosud ho zdolala jen stovka lidí. Jako první z Česka se mezi ně zařadila přírodovědkyně a cestovatelka Pavlína Adam. Navíc to bylo během monzunů a v čistě ženském týmu, což se dosud nikomu nepoštěstilo.

„Nedokážu věci dělat polovičatě,“ říká Pavlína, když komentuje vznik myšlenky na to, že společně se svou americkou kamarádkou Sarah přejde Great Himalaya Trail. Přešly ho vloni na jaře a v létě od východu, z base campu Kančendžangy u indických hranic, směrem na západ do Hilsy, městečka na čínské hranici. Většinu času utíkaly před monzuny, které je nešetřily a bohatě kropily dešti. Zima se kombinovala s mokrem.

Jak být ultralight, ale ne ultrastupid

Na trase je více než 20 technicky náročných 5000+ metrů vysokých sedel, které představují lezeckou překážku, ale společně s nedostatkem detailnějších informací také obtížný element na vybavení a plánování.

„Snažily jsme se být ultralight, ale ne ultrastupid,“ komentuje přípravy s úsměvem Pavlína. Rozhodně nešlo o snadnou záležitost. „Krása okolo ale dodává každý den sílu k tomu vstát a jít dál,“ líčí cestovatelka himálajské krásy.

Pavlína Adam

Vymítání ďábla

Společně s kamarádkou, se kterou už zvládly Pacifickou hřebenovku, si zažily své. V deštných džunglích ze sebe strhávaly spousty pijavic, ve vysokých sedlech řešily proměnlivé počasí a padající kamení velikosti autobusu.

„Člověk si nesmí připustit některé myšlenky a strach, jinak by to nešlo,“ tvrdí v cestovatelském a outdoorovém magazínu Pavlína. Po zranění dokonce došlo v zapadlé oblasti bez doktora na krizovou situaci, kterou se místní šaman rozhodl řešit obřadem vymítání ďábla.

Cesta k pokoře

Byla to i vnitřní cesta. Krásná a těžká. Mnoho kilometrů například Pavlína absolvovala v „jeskyni bolesti“ a zacyklených myšlenkách. „Vrátila jsem se a pořád cítím, jaký na mě má Nepál ohromný dopad. Jsem pokornější,“ říká v závěru Casablanky.

Poslechněte si kompletní záznam rozhovoru o fantastických dobrodružstvích na Great Himalaya Trailu. A označte si ve svých diářích datum 10. února, kdy se budou slavit narozeniny Casablanky! Chystá se večírek jako setkání tvůrců, hostů a posluchačů. Více se dozvíte na facebookové stránce pořadu.

Každý den vrchovatě dobrodružství. Přírodovědkyně a cestovatelka Pavlína Adam zdolala jako první Češka Great Himalaya Trail
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.