Kde se ukrývá Saddám Husajn a proč hoří oceán? Nejlepší memy ze začátku léta

12. červenec 2021
Fenomem

Začalo léto a s vlnou veder přišla i záplava nových memů. Dva z těch největších, které se objevily na přelomu června a července, si představíme v aktuálním vydání Fenomemu. Navštívíme bunkr Saddáma Husajna a zjistíme, proč hoří oceán.

Ve světě memů je možné úplně cokoliv. Třeba to, aby si internet zamiloval osmnáct let starou infografiku stanice BBC a začal si s ní hrát ve vtipných kolážích. Když v prosinci 2003 spojenci vypátrali iráckého vůdce Saddáma Husajna, televizní stanice BBC vysvětlovala okolnosti jeho zatčení detailní mapou bunkru, v němž se diktátor skrýval. Připomínal spíše liščí noru a v jednom tunelu byla k nalezení i červená silueta ležícího muže, která měla označovat právě Husajna. Poněkud bizarní obrázek se zcela nepravděpodobně vrátil do oběhu letos v červnu a stal se memem, který dostal jméno Saddam Hussein´s Hiding Place.

Ve světě memů je možné úplně cokoliv. Třeba to, aby si internet zamiloval osmnáct let starou infografiku stanice BBC a začal si s ní hrát ve vtipných kolážích

Druhý velký mem začátku léta je naopak spojený s něčím zcela aktuálním. Začátkem července oběhla svět zpráva, že v Mexickém zálivu hoří oceán. Apokalyptický výjev požáru o rozloze několika desítek metrů čtverečních oběhl internet a zrodil několik memových reakcí. Některé se snažily celou situaci obrátit ve vtip, další připomínají hrozící ekologickou apokalypsu, jestli se k přírodě nezačneme chovat ohleduplněji. Když se podíváme na aktuální neschopnost lidstva řešit svoji klimatickou budoucnost, je touha schovat se v Saddámově úkrytu vlastně docela pochopitelná.


Poslechněte si aktuální vydání Fenomemu a zjistíte, jak se stalo, že osmnáct let stará infografika BBC se vrátila v podobě memu. Co má popravený irácký diktátor společného s cenami nemovitostí v New Yorku a jaká byla reakce internetu na hořící oceán v Mexickém zálivu? Probudí ekologická katastrofa Godzillu?

Bizarní obrázek se zcela nepravděpodobně vrátil do oběhu letos v červnu a stal se memem, který dostal jméno Saddam Hussein´s Hiding Place
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.