Když nemůžeš, zpomal! Má duševní zdraví gymnastky Simone Biles přednost před bojem o medaile?

27. srpen 2021
Tribuna

Simone Biles se na hrách v Tokiu mohla stát největší olympijskou legendou, kvůli svému mentálnímu stavu ale odstoupila téměř ze všech disciplín. Co ohrožovalo duševní zdraví americké gymnastky a je to pouze problém sportovkyň?

Má dvacet čtyři let a na jejím krku se už houpalo dvaatřicet medailí, které získala na olympiádách a mistrovstvích světa. Nedávno skončené hry v Tokiu ale navzdory zisku pouze jedné, navrch „jen“ bronzové medaile pro ni skončily paradoxně úspěchem. Alespoň sama tak vnímá své rozhodnutí kvůli psychickému stavu nejen vynechat většinu gymnastických disciplín, ale především veřejně a otevřeně přiznat vlastní duševní problémy.

„Ukázalo se, že důvod jejího odstoupení byl v tom, že si vůbec nebyla jistá pohybem ve vzduchu. Když se podíváme na jakýkoli závod ve sportovní gymnastice, je to obrovsky náročné jak na psychiku, což se hodně propíralo, tak i na fyzičku,“ vysvětluje Vojta Jírovec. 

Psychický blok, při kterém gymnastky a gymnasté ztrácejí kontrolu nad svým tělem během přemetu nebo salta ve vzduchu, nazývá sama Bilesová „twisties“. A na svých sociálních sítích ochotně zodpovídala dotazy fanoušků o tomto mentálním problému. Nesoulad mezi tělem a hlavou prý nepociťovala ani před olympiádou a potíže začaly až během kvalifikace. Aby ukázala, v čem byl problém, veřejně nasdílela svůj nepovedený trénink na bradlech.

Její odstoupení vyvolalo řadu reakcí. Na jedné straně se jí dostalo výrazné podpory od americké gymnastické federace, sponzorů i šéfa mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha. Na straně druhé musela čelit i kritice za to, že nejenže zbytečně uzmula místo jiné své gymnastické kolegyni, ale také že se stala největším „quitterem“ v historii sportu.

Přijela, viděla, nezvítězila. Co se na olympijských hrách v japonském Tokiu stalo gymnastické superstar Simone Biles, rozebírá nový díl pořadu Tribuna. A kde je hranice, kdy má sportovec upřednostit své zdraví před heroickým překonáváním všech útrap kvůli vítězství?

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.