Když s někým bydlím, musím být pořád nějaká. Jak se žije mladým, kteří bydlí sami?

25. únor 2021
Návštěvníci

Mám na to, postavit se na vlastní nohy? A vím vůbec, co jsem zač? V Česku, ale i jinde na světě, se šíří nová zkouška dospělosti: bydlení o samotě. Jaké výhody a jaké hrozby s sebou přináší život v jednočlenné domácnosti? To zkoumáme v prvním dílu série o bydlení mladých lidí Návštěvníci.

„Potřeboval jsem zmizet lidem z očí,“ vysvětluje devětadvacetiletý Jakub, proč se rozhodl přestěhovat do garsonky v pražské Krymské ulici. „Měl jsem pocit, že za sebou vždycky máš někoho, kdo tě sleduje. Ať už je to vychovatel ve škole, nebo spolubydlící. Pořád jsem měl pocit, že nejsem, kdo bych chtěl být. Zároveň jsem si asi potřeboval něco dokazovat. Jestli mám na to, postavit se na vlastní nohy, jestli se z věcí nepodělám.“

Podobně jako Jakub to vnímá i Alina z Brna. „Doma je pro mě prostor, kde můžu být celý den v pyžamu, kde můžu pracovat do dvou do rána a kramařit, kdy se mi zachce. Když s někým bydlíš, pořád je tam někdo cizí. Spolubydlení pro mě má vibe toho, že pořád musíš být nějakej. Tady můžu být klidně žádná. Mám kočku a jsem v pohodě,“ vysvětluje Alina. 

Alina a její kočka

Číslo jednočlenných domácností bude nejspíš dále růst. Důvodem je fakt, že se začaly rozrůzňovat naše životní dráhy. Zatímco dřív bylo běžné, že se životní milníky odehrávaly v jasně daném pořadí a čase, dnes se všechno mění. Posouvá se věk, kdy si nacházíme životní partnery nebo kdy máme děti. Zkouškou dospělosti už není založit si rodinu, ale samostatně bydlet. 

Stojí to ale za to, aby člověk do nájemního bydlení investoval šedesát procent své výplaty? A co všechno člověka bydlícího o samotě ohrožuje? To jsme probírali se socioložkou Lucií Galčanovou, spoluautorkou publikace o životě jednočlenných domácností Sami doma, ale také s Alinou a Jakubem.

„Když dostaneš absolutní svobodu, najednou lavíruješ s ničím. Najednou nedokážeš zjistit, kdo pořádně seš, protože nemusíš s nikým nic sdílet.“

„Když dostaneš absolutní svobodu, najednou lavíruješ s ničím. Najednou nedokážeš zjistit, kdo pořádně seš, protože nemusíš s nikým nic sdílet. Mohl jsem si dovolit všechno. Nezvládnul jsem se adaptovat,“ říká Jakub. 

Jak těžká může pro mladé lidi být samota? Ohrožuje je epidemie samoty víc než jiné věkové skupiny? Na co si musí dávat pozor lidé, kteří chtějí bydlet sami? A jaké jsou nejrozšířenější mýty o lidech v jednočlenných domácnostech? Poslechněte si první díl série o bydlení mileniálů Návštěvníci. 

 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.