Klíčová vlastnost produkčních je odolnost proti stresu, říká Tomáš o studiu na FAMU

8. prosinec 2022

Každý rok se v období Mikuláše budova Lažanského paláce, kde sídlí Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze, promění na „noční klub“ s tematickou party. Tu připravují studenti prvního ročníku produkce a zapojí se do ní celá škola. S Tomášem Riedererem, jedním z organizátorů, jsme probrali nejen její přípravy, ale i samotné studium produkce.

Letošním tématem večírku je Après-Ski. „Je to francouzský termín, česky by se to dalo říct jako ‚polyžovačka‘. Je to takové symbolické téma, kdy si po celém roce snažení a natáčení studentských filmů každý může dát trochu čas na sebe a filmové přátelé a setkat se v rámci této akce, vysvětluje Tomáš. Na chodbách i v učebnách probíhá pestrý hudební program zhruba 15 interpretů. Je to spíše elektronická hudba, ale můžeme se těšit i na cimbálové vystoupení,“ říká a dodává, že akce je dostupná jak pro studenty a absolventy AMU, tak i veřejnost.

Čtěte také

S Tomášem jsme probrali i bakalářské studium produkce na FAMU a také roční kurz Production Team Studies na FAMU International, který absolvoval. A také tipy na blížící se přijímací řízení.

„První kolo se píšou testy, které zkoumají, jak se člověk vyzná v české a světové kultuře, v problematice filmu a televize, kde se musí trochu rozepsat, a matematika nebo spíš logické úlohy,“ popisuje Tomáš. Druhé kolo je pohovor. Tam si zkoušející všímají, jak člověk dokáže zvládat stresové situace, mluví o klíčové vlastnosti pro produkční a dodává, že by student měl být svůj a nebýt nervózní. „Nebál bych se oslovit někoho, kdo studoval nebo studuje FAMU a další lidi, kteří pracují ve filmovém industry,“ doporučuje případným uchazečům, kteří hledají rady.

Studovna o vánočním večírku FAMU Mikulášská i o studiu produkce. Poslechněte si celý pořad!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.