Ve filmu Vrána umře Jan Budař i Karel Dobrý. Jinak je tak špatný, že smrt nudou hrozí všem

30. srpen 2024

Aleš hned na začátku Čelistí vyzval k odběru ledvin. Zatímco jeho, Vítkovy i Tomákovy orgány během vysílání fungovaly na pár procent, čelisti jely naplno. S okurkovou sezónou se trojice vypořádala nejen vzrušenou debatou o okurce Dalibora Jandy, ale Tomák kromě ní viděl také novou verzi snímku Vrána. Byl to o dost horší pohled.

„Hraje tam poměrně hodně českých herců, protože se natáčelo v Praze, a to je asi tak jediná kvalita,o které lze mluvit,“ rekapituluje Tomák otřesný zážitek, jenž mu poskytl režisér Rupert Sanders, který po třiceti letech natočil novou verzi Vrány, kultovního temného snímku Alexe Proyase podle komiksu Jamese O’Barra. „Tvůrci do původního přímočarého příběhu o lásce, smrti a pomstě přidali více romance, více mytologie kolem hrdiny, který vstal z mrtvých, i více krvavého masakru. Ale způsobili tím jen to, že dílo působí směšně.“

A tak jediným patřičně dětinským potěšením mohlo být pro Tomáka sledování toho, jak tu násilnou smrtí umírají čeští herci. Karel Dobrý ve středně velké roli napřed hodně zabíjí,  poté je za doprovodu svých typických grimas (o to kvalitněji) sprovozen ze světa. Hrdina čelistních samplů poslední doby, autor již klasického výroku „Teďka tady někdo si prdnul.“ Jan Budař, se jako obvykle netváří nijak. „A pak umře nádhernou smrtí, probodnut do hlavy,“ zasní se na chvíli Tomák nad jedinou scénou, která ho v jinak zhola zbytečném filmu lehce dojala.

Koho pošle egyptské drama Hajjan do hajan? Je John Woo stále stejný Killer? Bylo víc Neslýchané, jak zabili Aira McNaira, nebo jak se v univerzitním fotbalu kradly signály? V Litvínově se objevila puma, kterou nikdo nezná. V Brně se vnady vyvalily ven.

Spustit audio

Související