Knihovna materiálů MatériO, Petra Ptáčková a Malý princ, Pop Up v OC Chodov

3. srpen 2013

Petra Ptáčková uvedla novou kolekci premiérově na Berlin Fashion Weeku. Oděvy inspirované Exupéryho Malým princem uvidí Praha v září na Prague Fashion Weekendu. Kromě rozhovoru s Petrou Ptáčkovou přinášíme reportáž z Knihovny materiálů MatériO, která pro architekty, designéry a umělce vybírá nejzajímavější novinky z laboratoří nových technologií. Ohlížíme se také za dočasnou prodejní výstavou, která nabídla práci mladých českých designérů návštěvníkům velkého obchodního centra.

Na podzim v Praze potkáme Malého prince
Česká designérka Petra Ptáčková se chce prosadit v zahraničí a díky profesionálnímu přístupu, nezlomné pozitivní energii a návrhářskému talentu se jí to začíná dařit. O letošních přehlídkách kolekce Zahrada v Brně na Módění a v Maastrichtu na Fashionclash si poslechněte tady. V červenci 2013 Petra pokračovala uvedením zcela nové řady na berlínském Fashion Weeku v rámci showroomu The Edged. Čerstvá kolekce na jaro a léto 2014, kterou v Praze uvidíme v září na Prague Fashion Weekendu, je inspirovaná Exupéryho knihou Malý princ. Více si poslechněte v rozhovoru, který s Petrou Ptáčkovou natočila Ema Janáčková.

02940810.jpeg

Reportáž z MatériO
Místo, kde se inspirují architekti, designéři, módní návrháři nebo umělci. Knihovna, ve které se listuje nejnovějšími materiály, které posouvají současné možnosti novými směry. Průsvitný beton, omlazující textilie, samočisticí materiály a další speciality vybírá mezinárodní tým. Základna Knihovny materiálů MatériO je v Paříži a Praha má svou pobočku od dubna 2011. Funguje na Praze 6 a je přístupná nejen odborníkům, ale i široké veřejnosti. Nahlédnout do ní můžete tady a víc se o ní dozvíte v rozhovoru s materiálovou konzultantkou Helenou Pánkovou.

02940833.jpeg

Pop Up Store českých designérů v obchodním centru Chodov
Nákupním centrům se v Modeschau obvykle nevěnujeme. Jedno z nich ale přišlo na začátku léta se zajímavým projektem, který přinesl návštěvníkům obchodního domu práci českých designérů. Management OC Chodov se rozhodl využít proluky v pronájmech a místo toho, aby byl jeden z jejich butiků na měsíc prázdný, dali ho k dispozici Pop Upu – tedy dočasné prodejní instalaci tuzemských návrhářů. Vysoká úroveň vybraných designérů a ojedinělost projektu dobře zafungovaly a přitáhly pozornost řady médií, od mainstreamu až po módní blogy. Projekt tak přinesl pozitivní efekt pro obchodní centrum, které se zviditelnilo před novou skupinou zákazníků, i pro návrháře, kteří dostali možnost oslovit širokou veřejnost a vyzkoušet si, jestli jejich práce obstojí v konkurenci zboží od mezinárodních masových značek. Obchod pojmenovaný jednoduše Pop Up Store českých designérů naplnily oděvy od Mira Saba, Fiorina Fury, JSEM Lenky Štěpánkové a Katarze, kabelky Tjuuli Pavlíny Nedělové, obuv Zuzany Serbákové, šperky Blueberries Markéty Richterové a designová mýdla Soap od Heleny Heinz. Kdo za touto kvalitní selekcí stojí, jsem se ptala Kristýny Naňové, marketingové manažerky společnosti Unibail-Rodamco, která OC Chodov provozuje.

02940816.jpeg

Vernisáž Pop Up Store byla plná, ale následující měsíční provoz mohl být lepší, kdyby byl obchod lépe osvětlený (černé stěny pohltily část světla a vedle okolních zářících výloh tak Pop Up Store zvenčí zanikal) a obsluha měla potřebné know-how a aktivní přístup k prodeji. Celkově byl ale Pop Up českých designérů velmi dobře a profesionálně zvládnutý projekt. OC Chodov je podle slov marketingové manažerky Kristýny Naňové otevřené dalšímu konání, v případě, že jim opět na kratší dobu vypadne nějaký nájemce prodejního prostoru. Doufejme, že si oboustranně výhodného projektu všimly i managementy ostatních obchodních center a na Pop Upy českých designérů narazíme i na dalších místech.

odkazy:
www.petraptackova.com
www.materio.cz

playlist:
Sampha – Indecision (Young Turks)
Annie – Back Together (Pleasure Masters)
Fol Chen – The False Alarms (Asthmatic Kitty Records)
Lee Bannon – Hyper Eclipse (Plug Research)
FKA twigs – Water Me (Young Turks)
Factory Floor – Turn It Up (DFA)
Supreme Cuts – Envision ft. Channy From Polica (Memphis Industries)
Socerer Music – Afro Heaven (uns.)
Zammuto – Need Some Sun (uns.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.