Kolektiv Black Twilight Circle: Mayská mytologie, black metal a tenká hranice ke kontroverzím

15. květen 2020

Black metal má ve Špíně už delší dobu své místo, tentokrát jsme se rozhodli vykročit nejen mimo Evropu, ale především evropský kulturní (blackový) okruh. V jižní Kalifornii usídlený kolektiv Black Twilight Circle nebo také Crepúsculo Negro pod vedením Eduarda Ramíreze má totiž kořeny v Guatemale a čerpá z mayské mytologie. Takže se Špína opět dostala do crossoveru s pořadem Hergot!

V Black Twilight Circle, kolektivu okolo Eduarda Ramíreze, sídlícím v jižní Kalifornii, jehož kořeny sahají až do Guatemaly, se pohybuje velké množství kapel. Zároveň je scéna poměrně malá, ve většině z nich se střídá několik lidí, včetně samotného Ramíreze. Ten stojí i za asi nejzásadnější kapelou z kolektivu Volahn. My jsme se hned na začátku věnovali projektu Arizmenda, ve kterém jako v jednom z mála Ramírez vůbec nefiguruje. Stojí za ním Murdunbad (Ashdautas, Shataan, Kuxan Suum, ...) a jeho trochu psychedelický black metal se na rozdíl od většiny kapel z Crepúsculo Negro vůbec mayským tématům nevěnuje.

Kolektiv má poměrně bohatou historii, Ramírez se s většinou současných členů potkal již na střední škole, zformoval s nimi hned několik kapel, které se napojily na tehdy úřadující losangeleský kolektiv vyznávající syrový punk Silenzio Statico. Z původního raw punku se pak postupně dostaly až k víc blackmetalovému a především vlastnímu, rozpoznatelnému zvuku. Kromě tematického těžení z mayské mytologie spojuje kapely na Black Twilight Circle dost často i experimentování se zpěvy. Občas se dostanou až do variací, které se nedají vydržet. Mistry jsou v tom například Shataan nebo Blue Hummingbird On The Left.

Které známé rawpunkové kapely jsou spojené s kolektivem Silenzio Statico? Z jakých světových scén tehdy nejvíc čerpaly? V čem je divné použití vokálu u Blue Hummingbird On The Left a co znamená jejich název? Jak se projevuje mayská duchovní kultura v tvorbě Black Twilight Circle? A především jaké kontroverze to kolem Black Twilight Circle vyvolává? Poslechněte si celý díl Špíny ze záznamu!

Playlist:

Arizmenda – Neves
Muknal – Bringers Of Filth
Zoloa – Cocolia Cassette
Shataan – Night Comes Along
Blue Hummingbird On The Left – Tenochtitlán
Volahn – El Tigre Del Sur
The Haunting Presence – Tampering With The Patience Of Unknown Energies

Spustit audio