Komiksový Black Panther se vyrovná filmovému. Řeší afrofuturistickou revoluci i tajné technologie

28. březen 2018

T’Challa, král fiktivní africké země Wakanda, který si obléká kostým superhrdiny Black Panthera, se letos stal jednou z nejpropíranějších postav komiksového nakladatelství Marvel. Může za to hlavně filmový blockbuster, který Panthera představil jako hrdého černého superhrdinu a Wakandu jako afrofuturistický ráj. V podobném duchu se nesou i nové marvelovské komiksy s tímto hrdinou. Některé z nich patří k tomu nejlepšímu, co v tomto nakladatelství v posledních letech vzniklo.

To určitě platí pro rozsáhlou, jedenáctisešitovou sérii A Nation Under Our Feet, kterou napsal afroamerický spisovatel Ta-Nehisi Coates, do té doby známý hlavně jako žurnalista, i když má za sebou i několik beletristických pokusů, například memoár The Beautiful Struggle o autorově dospívání v západním Baltimoru (dějišti slavného seriálu The Wire).

A Nation Under Our Feet připomíná spíš kritické a temné komiksy Franka Millera nebo Alana Moora než zábavné dobrodružky od Marvelu. Je tu mnohem víc špinavého politikaření a morálně nejednoznačných voleb než přímočaré akce. T’Challa se v něm potýká s revolucí ve Wakandě, která ohrožuje nejen samotný jeho trůn, ale především jeho sebejistotu coby svrchovaného absolutistického panovníka. Coates tu zpochybňuje všechny základy, na kterých je fiktivní svět komiksu postavený – velký důraz na tradici, který tmelí wakandskou společnost, i feudální uspořádání, kde v čele státu stojí jediný (mužský) panovník. Z množství postav, jež nám Coates v komiksu představuje, patří T’Challa nakonec k těm méně sympatickým, nebo přinejmenším k těm nejvíc váhavým.

Black Panther je první Avenger, který sní s otevřenýma očima

Z filmu Black Panther

Nový přírůstek do týmu Avengers přináší dosud nejpolitičtější marvelovku, která duní v rytmu afrofuturismu.

Další výraznou osobností, kterou Marvel přizval k práci na pantherovských komiksech, je Nnedi Okorafor. Americká autorka s nigerijskými kořeny napsala několik románů, ve kterých se hlásí k afrofuturistické tradici. Scenáristicky se podílela na minisérii Long Live the King, jež se skládá z několika různých příběhů. Její třídílné vyprávění o podivných zemětřeseních ve Wakandě je z nich ale suverénně nejlepší. Jako správná scifistka se Okorafor zaměřuje hlavně na wakandské supermoderní technologie a především na vzácný kov vibranium, který je jejich zdrojem.

Komiksová série Black Panther se tak může hrdě postavit po bok T’Challovi z úspěšného filmového blockbusteru. V obojím se totiž afrofuturismus prolamuje do mainstreamu hodně zajímavým způsobem.

Více o černošských superhrdinech, tajných technologiích a afrofuturistickém absolutismu si poslechněte v posledním díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.