Komplex: Hen Ogledd tvoří nový britský folklor v digitální době

5. prosinec 2018

„Téma dnešního dílu bude velšství, ovečky a krásné zelené kopečky,“ nastavil hned zkraje Komplexu diskurz náš host, hudební publicista a muzikolog Jonáš Kucharský. Probírali jsme totiž album velšské experimentální kapely Hen Ogledd i elektronickou nahrávku producenta Vessela, který se sice narodil v Bristolu, při přípravě alba Queen of Golden Dogs se ale na rok a půl schoval právě ve Walesu. Obě alba podle nás patří k nejlepším deskám roku.

V kapele Hen Ogledd se potkávají harfenista Rhodri Davies, Sally Pilkington, Dawn Bothwell a folkový experimentátor Richard Dawson, který uchvátil milovníky folku svojí loňskou sólovkou Peasant. Stejně jako ona je i album kapely Hen Ogledd nazvané Mogic hodně zaměřené na krajinu. „Hen Ogledd je starý velšský termín a znamená starý sever, čímž byl v raném středověku označovaný region na pomezí severní Anglie a jižního Skotska,“ vysvětloval Jonáš, který má za sebou studijní pobyt v Cardiffu a jako jediný z nás tedy umí Hen Ogledd správně vyslovit. „Klíč ke čtení té desky dává už samotné jméno, tedy Mogic, což je kombinace slov magic a logic. Album zkoumá hranici mezi tím, co považujeme za folklor, jakou roli ve vnímání folkloru a mytologie hraje digitální svět a nová média, a snaží se v něčem tvořit nový narativ toho, co může znamenat britský folklor v digitální době,“ dodal Jonáš. 

Podle Jonáše deska funguje v hodně kontrastních pasážích. „Dobře je to vidět v dokumentu, který o nahrávání alba vyšel. Tam je zjevné, jak kapela střídá polohy: od velmi dobře vyprodukovaných popových písní k freejazzovým pasážím, které znějí jako z roku 1979. Ani tyhle momenty ale nejsou stupidní a do té desky velmi dobře zapadají,“ řekl Jonáš. Mogic je podle něj ambiciózní nahrávka, která míchá všechno, co je na současné britské scéně důležité a dobré. Album se zároveň dost silně vyjadřuje k pocitu části britské společnosti z bezvýchodné budoucnosti a z hrozící apokalypsy nebo konce starých pořádků. Shodli jsme se ale na tom, že kdyby při konci světa hrálo album Mogic od Hen Ogledd, asi by nám to ani tolik nevadilo.

Jaká byla cesta britského producenta Vessela od post-klubové hudby k raně středověké hudbě? A je ještě možné udělat desku, která vám nebude připomínat vůbec nic? Pusťte si celý Komplex s Jonášem Kucharským.

Playlist:

Objekt – Lost And Found (Found Mix) (PAN 2018)
Hen Ogledd – Problem Child (Weird World 2018)
Hen Ogledd – Sky Burial (Weird World 2018)
Hen Ogledd – Tiny Witch Hunter (Weird World 2018)
Vessel – Argo (For Maggie) (Tri Angle 2018)
Vessel – Arcanum (For Christalla) (Tri Angle 2018)
Vessel – Glory Glory (For Tippi) (Tri Angle 2018)

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.