Komplex o britském labelu Hyperdub: deteritorializace, vzpomínky na jungle i válka v Angole

19. únor 2019

Přední britské elektronické vydavatelství Hyperdub letos oslaví patnáctileté výročí od založení, a protože nikdy nevynecháme příležitost pustit si Buriala, DJe Rashada nebo Kode9, zařadili jsme do programu speciální Hyperdub Komplex. S naším hostem Jonášem Kucharským jsme ale probrali i celou řadu novinek – label totiž ani po patnácti letech rozhodně není v hibernaci.

„Elektronická hudba pro mě tenkrát znamenala třeba pozdní desky Milese Davise,“ svěřil se v Komplexu náš host, muzikolog a publicista Jonáš Kucharský. „Když jsem ale poprvé slyšel desky z Hyperdubu, úplně mi to změnilo život. Hyperdub je skvělý příklad toho, jak může jeden člověk na celou dekádu změnit scénu elektronické hudby,“ dodává Jonáš. Kořeny Hyperdubu sahají až do 90. let, kdy se jeho zakladatel Steve Goodman potkal s teoretiky Markem Fisherem a Kodwo Eshunem – však také původně Hyperdub fungoval jako blog. Až postupem času zmutoval do labelu, který udržuje při životě linii karibské hudby a míchá ji s tepajícími lokálními scénami po celém světě.

„Steve Goodman říká, že teorie by neměly zabít požitek z hudby, ale naopak ho můžou zintenzivnit,“ připomněl Miloš předtím, než jsme si pustili dva tracky z přelomového druhého alba Buriala nazvaného Untrue. To vyšlo v roce 2007 a dodnes zůstává nejprodávanější deskou z celého katalogu Hyperdubu. „Když jsem poprvé slyšel Buriala, vůbec jsem nevěděl, co si o tom mám myslet. Pořád jsem narážel na to, že jsem nevěděl, jak o tom přemýšlet a co to vlastně je. A tenhle pocit mi zůstal dodnes, v tom nejpozitivnějším smyslu slova,“ svěřil se se svým vztahem k Burialovi Jonáš.

Jak se na Hyperdub dostal chicagský juke a jak to, že nejlepší nové desky na Hyperdubu vznikly v JAR nebo v Angole? Pusťte si celý Komplex o legendárním labelu.

Playlist: 

Kode9 & The Spaceape – Backward (Hyperdub 2006)
Burial – In McDonalds (Hyperdub 2007)
Burial – Shell Of Light (Hyperdub 2007)
DJ Rashad – Let U No (Hyperdub 2013)
Jessy Lanza – It Means I Love You (Hyperdub 2016)
Klein – Cry Theme (Hyperdub 2017)
Okzharp & Manthe Ribane – Why U In My Way (Hyperdub 2018)
Nazar – Airstrike (Hyperdub 2018)
Angel-Ho – Pose (Hyperdub 2019)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Související