Komunikujte spolu „bez bulšitu“, s miminem na něj není čas. Houpačky řeší vztahovou rovnováhu rodičů

11. září 2019

Nejlepší zábava na středeční večer, když jste mimino dali spát? Popcorn, seriál a modlení, že se z vedlejšího pokoje neozve pláč. Ten druhý vedle vás je nabručený, protože čekal něco lepšího. Drink v baru za rohem? Nebo snad sex?! Narození dítěte je skvělá věc, ale vztah vám může obrátit naruby. Co udělat, aby to neskončilo rozchodem? 

Čtěte také

Podle vztahového terapeuta Honzy Vojtka je nejdůležitější komunikovat. „Narození dítěte je opravdu veliká změna. Náš vztah prochází ohromným přerodem, tak trochu ho buduju odznova. Začínáme jinou fázi a musíme to dělat vědomě,“ vysvětluje Vojtko, „nemůžete předpokládat, že si dva milující lidi vidí do hlavy a že dokážete rozpoznat, co by ten druhý potřeboval. Musíte spolu komunikovat bez takzvaných bulšitů. Já něco naznačím, druhý to má pochopit – na to nemáte čas. Otevřenost velmi pomáhá.“

Máte chuť na sex? Hlavně byste to měli říct, myslí si Vojtko, a nebručet uraženě na gauči. A když to nedopadne, neberte to osobně. Podle Vojtka je také důležité pochopit, co všechno je vlastně sex. „Ke koitu třeba ani nedojde, dojde k dotekům, k puse, ‚hele já bych hrozně chtěl, ale nejde to‘ – to všechno je intimita.“ 

V Houpačkách o vztahové rovnováze s malým špuntem v kolébce jsme také probírali zásadní téma: jak být muž, který není páté kolo u vozu? Jak doma opravdu pomoct? „První krok je připustit si, že pomáhat je fakt správně,“ vysvětluje Vojtko. Jste novopečený táta, který by si rád nechal poradit? Zapínejte poslední Houpačky.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.