Koordinátora rozplakalo, když jsme si vybrali jeho vesnici. Jak dobrovolníci pomáhají po povodních

10. říjen 2024

Před měsícem začaly v Česku kulminovat povodně. Nejhůř zasáhly sever Moravy. Jak vypadá dobrovolnická pomoc v postižených obcích? Kdo a proč přijíždí pomáhat? Nový díl podcastu Vlna vznikl v Karlovicích na Bruntálsku a zprostředkovává průběh víkendové akce na pomoc místním.

„Povodeň nás v mnohém vrátila o desítky let zpět,“ píše se v místním Karlovickém zpravodaji. V obci jsou poškozené silnice, nefunguje vodovod ani kanalizace a je tam řada těžce poškozených budov. Kromě těchto problémů, které nejde zvládnout bez těžké techniky, je ale potřeba vyklízet domy, sklepy a zahrady. V posledních týdnech s tím místním lidem pomáhali dobrovolníci a dobrovolnice. Minulý víkend se jich sjelo osmdesát.

Mimořádný příběh má skupina dobrovolníků z jižní Moravy, protože jde o lidi z vesnic zasažených v roce 2021 tornádem. „Část z nás utrpěla zranění, část přišla o domy. Kamarádka přišla o život. Celá republika nám tehdy jezdila pomáhat. Tak my teď jezdíme sem,“ vysvětluje Zuzana Holubová. „Místní koordinátor byl nadšený. Plakal dojetím, že jsme si vybrali jeho vesnici a že budeme jezdit pravidelně,“ popisuje reakci.

Student gymnázia a nadšený mladý hasič Jan Plášek je tady v Karlovicích už třetí týden, a to jako zástupce velitele. „Přineslo mi to strašně moc zážitků. Potkal jsem skvělé lidi, zažili jsme vyhrocené i smutné situace, třeba s lidmi, kteří budou muset bourat dům.“

Poslechněte si kompletní podcast Vlna o dobrovolnické pomoci. Pokud budete mít zájem se zapojit, registrovat se k pomoci můžete například na webu Dobrovolníci Jesenicko nebo u jednotlivých obcí a humanitárních organizací.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.