Králičí pacička pro štěstí nebo pátek třináctého. A jaké pověře jste propadli vy?

15. červen 2022

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které znamená svět, neuvítaly nikoho –⁠ byly totiž samy v kontribuční budce na trase Brno-Praha a povídaly si o pověrách, kterým se snaží nepropadnout.

Analyticky zaměřená Ivana chtěla na úvod definovat slovo pověra, která není jen pouhým předsudkem nebo kognitivním zkreslením. Zuzana pak začala zdlouhavě vykládat o přívěscích pro pověrčivé Mexičany, které by měly ochránit jednotlivé tělesné orgány, pokud tomu tedy věříte. Ivana dále zmínila, že pověrčivý diktátor Benito Mussolini měl na svém autě namalovaný čtyřlístek a bál se lidí s hrbem. A pak už konečně přišly na přetřes ty nejčastější pověry.

Obě moderátorky zvláště fascinovala pověra týkající se králičí pacičky, která už bohužel není moc trendy. Lidé v minulosti věřili, že packa tohoto mrtvého zvířete by měla přinášet štěstí a chránit před zlými silami. Pověra je to stará, snad pochází ještě ze starověku, kdy králík patřil mezi oblíbené talismany.

Ivanu dost vyděsila pověra o deštníku rozevřeném v místnosti, který prý nosí smůlu. Vznikla pravděpodobně už ve starověkém Egyptě, kdy se deštník využíval hlavně jako slunečník, tedy jako ochrana před ostrými slunečními paprsky. Jestliže byl však rozevřený uvnitř budovy, urazili tím lidé boha Slunce.

Buchty pak ještě probraly, zda je přitahují kominické mundúry a co znamená slovo bezoár a mohlo se jít domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba přijdete na to, že rozbité zrcadlo nemusí znamenat sedm let neštěstí, ale prostě jen střepy k zametení.

Spustit audio