Kryštof Stupka: Každý rok potřebujeme novou Paříž. Lidská práva a špionáž na COP27 zastínily klima

29. listopad 2022

Kryštof Stupka studoval na Pařížském institutu politických věd Sciences Po se zaměřením na evropské právo a lidská práva a je mladým delegátem pro OSN za Českou republiku. Tenhle program má skrze delegáty přibližovat mladým lidem, co se děje v OSN a naopak vnášet do této organizace hlas mladých. Právě díky tomuto programu se Kryštof letos podíval na COP27, který proběhl v listopadu v egyptském Sharm El Sheikhu.

Kryštof byl na mezinárodní klimatické konferenci týden a jeho hlavní náplní bylo vnést do koordinace evropských delegací větší klimatickou urgentnost. „Každý rok je důležité klimatické ambice zvyšovat. Momentálně směřujeme k oteplení 2,4 °C, což je klimatická katastrofa s půl miliardou uprchlíků,“ říká Kryštof, který byl k počátečnímu vlažnému přístupu delegátů kritický.

Na COP 27 byla zjevná snaha zemí navázaných na fosilní průmysl ze závěrečného usnesení odstranit cíl dosáhnout maximálního oteplení planety proti předindustriální době o 1,5°C. To se lobbistům nepodařilo, zato vypadla z usnesení rezoluce, která by zavázala státy od roku 2025 globální emise už jen snižovat.

„COP 27 byla konference s nejvyšším počtem lobbistů z fosilního průmyslu v historii. Bylo jich tam kolem osmi set ze čtyřiačtyřiceti tisíc lidí. Samotná OSN vydala přímo na summitu varování před greenwashingem,“ upozorňuje Stupka.

Ještě víc podle mladého delegáta komplikovala samotné klimatické vyjednávání technická nepřipravenost areálu, kde nefungovala správně Wi-Fi. Mediálně zas legitimitu konference pokřivily různé lidskoprávní problémy hostící země, jako třeba kauza vězněného literáta Abd El-Fattaha.

Je lepší pořádat klimatické konference v zemích, kde nejsou problémy s lidskými právy? Co je to Loss and Damage Fund? Proč je dobré zvyšovat klimatické ambice každý rok? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.