Kudy na Cambridge

27. listopad 2009

Z Plzně a Prahy do Cambridge a zpátky do Čech. Do Liberce. Tam všude zamířilo poslední listopadové Universum. Zpravodajská část se, opět, věnovala právům v Plzni, reformě terciálního vzdělávání a přimačkám na střední. Hostem "ve studiu" byl Vladimír Hanzlík, absolvent bakalářského oboru ekonomie na University of Cambridge a na závěr pořadu jsme představili soutěž pro mladé talentované filmaře Svěžíma očima.

Situace kolem Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni se konečně uklidňuje. Akreditační komise ministerstva školství vyhodnotila stav administrativy na fakultě jako alarmující, ale díky příslibu nového vedení, za napravitelný. Fakultě byl přesto pozastaven label doktorského studia - nesmí udílet tituly JUDr., Ph.D., ani nové studenty do doktorského programu přijímat. To na dobu minimálně jednoho roku. Více si poslechněte sami ve zprávách Universa. Mimo jiné také o tom, jak hodnotí žáci a jejich rodiče nový model přijímaček na střední školu nebo kdo bude tvořit novou reformu terciálního vzdělávání.

V posledním Universu s Pavlem Cyprichem byla mimo jiné řeč o studiu na veleslavné a velevážené univerzitě v Oxfordu. Tentokrát se Pavel vypravil vyzvídat informace za její mladší sestřičkou, nedalekou University of Cambridge. Po telefonních linkách jsme se spojili s absolventem bakalářského oboru ekonomie na této univerzitě Vladimírem Hanzlíkem. V rozhovoru se dozvíte jak náročné je se na tuhle školu dostat, případně se na ní udržet a samozřejmě kolik to stojí. A nejen to!

V poslední části se Universum vrátilo na pevnou půdu české kotliny. Konkrétně do severočeského Liberce k tamní Dětské televizi. Ta pořádá již druhý ročník filmové přehlídky/soutěže Svěžíma očima. Více informací v záznamu rozhovoru s Václavem Cháberou.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.